Tajna crvenog kupusa: Ne biste vjerovali za kakve je sve bolesti dobro koristiti jednu od najjeftinijih namirnica na svijetu (Video)

372
Foto: Flickr.com. By Marco Verch Professional Photographer licencesed under CC BY 2.0

Ako i sami patite od bolova u koljenu, primijenite obloge od kupusa, koje dokazano donose olakšanje. Brojne osobe danas boluju od osteoartritisa ili artroze koljena. Riječ je o upalnom oboljenju koje nastaje zbog istrošenih i deformiranih zglobova koljena.

Bolest se očituje oticanjem koljena, otežanom pokretljivošću zgloba te bolovima, ponekad jačeg, ponekad slabijeg intenziteta. Ako i sami patite od bolova u koljenu, primijenite obloge od kupusa, koje dokazano donose olakšanje.

Snažna protuupalna svojstva

Kupus je već stoljećima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podljeve i uganuća. Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reume, glavobolje, bubrežnih kolika i herpesa.

Foto: pixabay.com

Poznato je i da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki koja pogađa sve veći broj novopečenih majki. Svoju djelotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva.

Također, kupus sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, te kemferol, koji, također, ima protuupalna svojstva. Osim što obiluje vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B, A i E te folnu kiselinu, a od minerala se može pohvaliti kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom i kalijem.

Dokazana djelotvornost

Obloge od kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove te se osoba može lakše i bolje kretati. Njemačka studija provedena na Univerzitetu Duisburg-Essen dokazala je djelotvornost obloga od kupusa.

U istraživanje su bili uključeni pacijenti koji boluju od osteoartritisa koljena (stadija 2 i 3). Nakon četiri sedmice primjene obloga od kupusa, osjetili su znatno olakšanje i njihove su se tegobe smanjile.

Crveni ili zeleni kupus – koji odabrati?

Za obloge je bolje koristiti crveni kupus, jer zahvaljujući antocijaninu ima ljekovitija svojstva od onog zelenog. Također, pazite da ne koristite stare listove, već listove svježeg kupusa, i to domaćeg, uzgojenog bez pesticida.

Priprema obloga

Uzmite nekoliko listova svježeg kupusa, operite ih te im odstranite tvrdi središnji dio. Preko listova malo prijeđite valjkom za tijesto kako bi malo ispustili sok.

Listove položite na bolno koljeno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da djeluje sat-dva. Oblogu možete stavljati dvaput dnevno, naprimjer ujutro i navečer, a možete je ostaviti i tokom noći.

Nakon nekoliko dana primjene ove obloge, vaše stanje bi se trebalo poboljšati, ali unatoč tome nemojte prestati, jer je upala tek malo primirena. Primjenjujte i dalje ovu oblogu od kupusa barem desetak dana za trajnije rezultate.

Napomena:

Potrebno je mirovati dok je obloga na koljenu, stoga je noć idealno vrijeme za primjenu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Marco Verch Professional Photographer licencesed under CC BY 2.0

Izvor: slobodna-bosna.ba

SHARE

LEAVE A REPLY