Volite i poštujete svoje roditelje, neće biti tu zauvijek: Tek kada nas napuste shvatimo neke stvari

2707
Foto: Flickr.com. by Marg is licensed under  CC BY 2.0

Roditelji su poseban dar koji moramo cijeniti i poštovati. Poštivanje roditelja je stvar odgoja. Odgovornost roditelja je da brinu za svoju djecu i na njih prenesu kvalitetne vrline. Vi ste njihov primjer i oni uče zapravo od vas. Roditelji su učitelji djece.

Godine puberteta su najluđe godine, gdje djeca pokazuju neposlušnost, ne biraju riječi ako nešto nije po njihovom i ponekad pokazuju svoje nepoštovanje.

Najveća briga roditelja je da dijete ne zapadne u loše društvo i počne raditi nezakonite radnje. Roditelj mora usmjeriti svoje dijete i naučiti ga da jednog dana postane kvalitetna osoba puna vrlina i divljenja. Roditelj treba zadobiti djetetovo poštovanje. U odnosu između roditelja i djece mora se puno razgovarati.

Image by Valter Cirillo from Pixabay

Roditelj nikako ne smije biti prijatelj svom djetetu, roditelj je roditelj i granica mora postojati. On je djetetov savjetnik, podrška, motivator, oslonac. Djeca moraju znati da su njegovi roditelji vrijedni poštovanja i divljenja, pa će pri svakoj neprimjerenoj radnji imati glas razuma u sebi i savjest koja će progovarati za njih.

Djeca poprimaju vještine i vrline upravo od roditelja i sve o poštovanju uče upravo od svojih roditelja. I kada se roditelju čini da su djetetovi uzori negdje vani, između ostaloga vi ste njihov uzor, pa stoga pazite kako se ponašate u datim momentima. Djeca su poput spužve i misle ako ste se svi tako ponijeli u nekom trenutku, mogu si i oni to dopustiti.

Kako bi izgradili poštovanje djeteta morate ih nekada pohvaliti i nagraditi. Nemojte im stalno prigovarati i zapostavljati ih. Uvijek im govorite istinu i ispunjavajte svoja obećanja koje im dajete. Budite njihov vjeran slušatelj i osoba koja suosjeća s njima.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ne smijete zanemariti djetetove potrebe. Morate im dati određenu slobodu, morate ih cijeniti, prihvaćati kakva jesu, morate im dati mogućnost da rastu i razvijaju se.

Nemojte pretjerivati u svojoj strogosti, jer niste diktatori, vi odgajate osobe i to ne smijete zaboraviti! Osoba treba i nježnost, pažnju, slobodu, strogoću, treba naučiti da poštuju pravila, a svoj uzor traži i ugleda se upravo u vama.

Kada joj date poštovanja, vratit će vam istom mjerom. Jednom kada izgradite čvrste temelje odgoja, oni ostaju zauvijek.

Izvor: Savjetnica.com/Klokanica.hr

Preuzeto sa: narod.ba

Credit featured image: Flickr.com. by Marg is licensed under  CC BY 2.0

Napišite vaš komentar