Živimo u vremenu gdje budale glume moral, dok normalan narod nema pravo riječi: 10 lekcija zrelog muškarca

2648
Image by Freepik

Nažalost došlo je vrijeme kada, sve što je nekad bilo normalno, sada je nenormalno, a sve što je bilo nenormalno, sada je normalno.  Najgore od svega jeste što omladina više ne žele slušati starije od sebe, smatraju sebe jako pametnim, no ni sami nisu svjesni koliko zapravo ništa ne znaju.

Ukoliko nastavimo dalje ovakvim tempom, vjerujem da nećemo daleko dogurati, volio bi samo dati nekoliko savjeta današnjoj omladini i iskreno se nadam da će me poslušati:

1. Naučite da cjenite prave vrijednosti. Ne slijedite korake današnjeg društva, naučite cijeniti prave vrijednosti. Obratite pažnju na svoju istoriju, ko ste, šta ste i odakle ste. Nemojte se stiditi svog porijekla, to treba da bude vaša snaga i ponos.

Foto: pixabay.com

Trudite se da idete stopama vaših predaka, vjerujte samo na taj način možemo očuvati karakter i dostojanstvo koje su ljudi iza nas godinama gradili.

2. Ukoliko ste obrazovani , ne mora značiti da ste i pametni – Obrazovan čovjek jeste pametan ali ne i zreo. Morate naučiti napraviti razlike između te dvije osobine. Sazrijevanje čovjeka je dug proces koji se ne stiče kroz školu. Trenutno vam je to veoma teško objasniti, no ima vremena shvatit ćete kada budete učili na svojim greškama.

3. Vodite računa o svom ponašanju – Ne vodite se kroz život izrekom: “Mlad sam, niko mi ništa ne može uzeti za ozbiljno”. Shvatite da će vaša prošlost uvjek govoriti o vama. Zato dobro vodite računa kako se ponašate i šta radite u mladosti, da se kasnije ne biste kajali.

Image by Nasim Muinov from Pixabay

4. Ne budite lako manipulativni – Živimo u vremenu gdje budale glume moral, dok normalan narod nema pravo riječi. Nažalost, upravo te budale i pokvariše današnju omladinu. Zato dobro razmislite kome vjerujete, i koga smatrate za prijatelja, jedini pravi prijatelji mogu vam biti vaši roditelji.

5. Slušajte starije od sebe – Nikada ne odbijajte savjete starijeg od sebe, u većini slučajeva oni vam te savjete i daju iz svog ličnog iskustva. Drugačije rečeno, trudit se da učite na tuđim greškama, vjerujte, bolje na tuđim nego na svojim.

6. Ne raspravljaj se sa ljudima – Kada vidite da je neko tvrdoglav, ne trošite svoje živce, okrenite se i idite od njega. Vjerujte lakše je medvjeda pobjediti nego tvrdoglavog ubjediti.

7. Pažljivo biraj prijatelje – Upravo najveće greške u životu pravimo zahvaljujući ljudima oko nas. Ponekad neprijatelj zna biti bolji dost od prijatelja. Od neprijatelja ste svjesni da možete svašta očekivati pa ga i držite na distanci, dok u većini slučajeva prijatelj postane najveće zlo kakvo nikada niste mogli ni zamisliti.

8. Stvaraj porodicu na vrijeme – Deda mi je uvjek govorio: “Sine ženi se i stvaraj porodicu na vrijeme, uvjek je bilo odabirač na kraju postane otirač”. Međutim danas je postalo čudo kada se neko rano oženi, nažalost tek kasnije će te shvatiti koliko sam ja bio upravu.

Autor teksta: E.T

Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Izvor: taster-story.com

Credit featured image: Image by Freepik

Napišite vaš komentar