Vaša djeca vam ništa ne duguju – 7 načina kako roditelji svoju odraslu djecu odguruju od sebe

4542
Foto: Pixabay.com

Iako nijedan roditelj na ovom svijetu nije savršen, postoje neke – često nesvjesne – roditeljske greške koje mogu ostaviti neizbrisiv trag kod djece i udaljiti ih od tebe. Niti jedan roditelj ne želi udaljiti svoju djecu od sebe i gotovo svaki od njih trudi se održati blizak odnos sa svojom djecom.

Ipak, postoje stvari koje roditelji rade, a kojima nesvjesno odguruju djecu od sebe. Kreću izazovnim putem roditeljstva s dobrim namjerama kako bi kasnije otkrili da su se djeca udaljila, da je njihov odnos s njima nagrižen i da su izgubili zdravu dozu roditeljske kontrole i utjecaja.

Ponekad, čak i jednostavno pitanje, poput “kako si proveo/la dan?” može učiniti da tvoje dijete ne želi biti u tvojoj blizini ili provoditi vrijeme s tobom. Zato bi roditelji, s vremena na vrijeme, trebali sagledati stvari iz perspektive svoje djece i vidjeti što im zapravo treba.

Image by Ben Kerckx from Pixabay

Biti roditelj nije lak posao i svi su skloni povremeno griješiti. Iako nijedan roditelj na ovom svijetu nije savršen; postoje neke, često nesvjesne roditeljske greške koje mogu ostaviti neizbrisiv trag kod djece, što ih emocionalno gura od roditelja. U nastavku smo izdvojile neke od najčešćih koje bi trebala izbjeći.

Dopuštaš da tvoje raspoloženje utječe na tvoj odnos s djetetom –  To ne znači da trebaš skrivati svoje emocije od svoje djece, ali moraš imati na umu kako s njima upravljaš i pokušati pronaći načine kako se bolje nositi sa stresnim trenucima. Iako možemo misliti da su djeca premlada da bi prepoznala kako se osjećamo, mogu biti vrlo osjetljiva na raspoloženje roditelja.

Stalni stres može izazvati burnu reakciju na sve što te zamole da učiniš, a to ih može natjerati da izbjegnu dolazak k tebi u budućnosti. Iako možda zvuči kontradiktorno, uzimanje vremena za sebe može ti itekako pomoći da svojoj djeci pružiš potrebnu emocionalnu podršku.

Foto: hippopx.com

Multitasking dok ti dijete pokušava nešto reći može dovesti osjećaja manje vrijednosti – Djeca nisu uvijek raspoložena za razgovor. Ali kad ti dođu, potrebna im je tvoja potpuna pozornost. Inače će misliti da ti nisu prioritet i da ti nisu važni, što ih može dovesti do toga da ubuduće čuvaju svoje emocije za sebe.

Zato, kad ti dijete dođe s nečim važnim što želi reći, prestani s tim što radiš, uspostavi kontakt očima i u potpunosti se uključi u razgovor. Nekoliko minuta pauze neće značiti smak svijeta bez obzira što u tom trenutku radila.

Ustrajno ispitivanje o njihovim problemima može učiniti da se osjećaju lošije – Konstantno ispitivati svoje dijete o tome što ga muči može ga iznervirati i natjerati da samo želi riješiti svoje probleme. Svi se na različite načine nosimo sa stresom, a naša djeca nisu iznimka u tome. Zato, umjesto da tjeraš svoje dijete da ti kaže nešto što ne želi, pokušaj mu postavljati manje izravna i nametljiva pitanja.

Ne shvaćaš ozbiljno probleme svog djeteta – Shvati svoje dijete ozbiljno, čak i kad ti se njegovi osjećaji ili reakcije čine smiješnima. Umjesto da ga zadirkuješ u situaciji u kojoj se našlo, podijeli vlastito iskustvo ili sjećanje kako bi mu pomogla da se bolje nosi s problemom.

Govoriš drugima ono što ti je dijete reklo s povjerenjem – Ako svojim prijateljima ili drugim članovima obitelji kažeš nešto što ti je dijete u povjerenju reklo, to može dovesti do toga da dijete ubuduće čuva svoje tajne od tebe. Trebala bi prepoznati dječje emocije i nastojati ne dijeliti previše jer to može povrijediti njihove osjećaje i učiniti ih tjeskobnima.

Prvo što radiš je ispituješ dijete o njegovom danu – Kad su mala djeca preopterećena, njihov mozak postaje preopterećen i ne mogu pokazati zrelost kada su umorna. Zato je najbolji način da im otkriješ kako je tebi prošao dan dajući im trenutak za dekompresiju i oni će sami doći k tebi.

Ako ti se ne otvore, možeš pokušati postaviti im precizna pitanja o njihovom danu, na primjer, pitati ih je li se učiteljici sviđao njihov crtež ili tko ih je danas nasmijao u školi. Drugi način da ih potakneš na razgovor je da im prvo ispričaš svoj dan.

Suzbiješ djetetovo ponašanje kada pokazuje znakove neovisnosti – Normalno je i zdravo da djeca traže više slobode. Kad se to dogodi, roditelji to obično doživljavaju kao nedostatak poštovanja ili da gube kontrolu nad svojom djecom, što može dovesti do još većeg suzbijanja ponašanja kod njihove djece.

U tom slučaju, umjesto da postavljaš stroža pravila, dopusti svom djetetu da samo donese neka pravila i gledaj kako se nosi s odgovornošću. Kad tvoje dijete vidi da mu vjeruješ, vjerojatno će pokazati zreliju i odgovorniju stranu koju dosad nisi vidjela.

Izvor: zena.rtl.hr

 

Napišite vaš komentar