Supruga ni u kakvom slučaju ne bi trebala odvajati muža od majke – Psiholog objašnjava zašto

906
Photo by Gstockstudio  from Freepik.com

Majka ima nezamjenjivu ulogu u životu svakog muškarca. Njen uticaj proteže se tokom cijelog djetinjstva i oblikuje psihološki razvoj svakog sina.

Uticaj majke na muškarca je ogroman. Način na koji majka komunicira sa svojim sinom i kako se odnosi prema njemu utječe na njegov prvi doživljaj žena – jesu li podrška ili potencijalno opasne, kako uspostavljati bliskost s njima, kako izražavati emocije prema ženama i način na koji uspostavlja različite oblike odnosa.

Zbog toga je izuzetno važno kakav je odnos između muškarca i njegove majke tokom djetinjstva, ali i kasnijih godina. Ako muškarac gaji negativne osjećaje prema svojoj majci i ima mnogo rezervi prema njoj, to često rezultira problemima u odnosima sa drugim ženama u njegovom životu.

Image by Valter Cirillo from Pixabay

Takva osoba često nosi duboku nesigurnost i može gajiti negativne stavove prema ženskom polu, što dalje utiče na porodične i partnerske odnose.

S druge strane, prevelika zavisnost od majke također može predstavljati problem. Zdrav odnos sa majkom zahtijeva trud i želju da se očuvaju snažne i pozitivne veze. Iako je prirodno osećati zahvalnost i dužnost prema roditeljima zbog onoga što su učinili za nas, važno je raditi na ostvarivanju ravnoteže između tih odnosa i odnosa s partnerkom.

Ključno je da se suočimo s ovim pitanjima kada se partnerka pojavi u našem životu. Naši roditelji su nas rodili, odgajili i brinuli se o nama, iako sada imamo partnerku koja je postala važan dio našeg života, ne znači da se trebamo potpuno udaljiti od svojih roditelja.

Image by Mircea – All in collections from Pixabay

Bitno je da naša partnerka poštuje naš odnos s roditeljima, iako se možda ne slaže sa svim aspektima tog odnosa.

Poštovanje je ključno za svaku zrelu vezu i pokazatelj je da se partnerka brine za nas dovoljno da poštuje naše veze, čak i ako sama ne dijeli iste osjećaje prema našim roditeljima. Naravno, nije uloga partnerke da odlučuje s kim ćemo održavati kontakt ili koga volimo, ali zajedno možemo raditi na pronalaženju ravnoteže između naših porodičnih i partnerskih odnosa.

Važno je da žena ne pokušava muškarca odvojiti od njegovih roditelja jer bi to moglo stvoriti konflikte i narušiti vezu. Muškarac, sa svoje strane, treba jasno komunicirati s partnerkom kako bi zajedno izgradili snažnu i harmoničnu vezu koja uključuje i poštovanje prema porodici.

Izvor: Svezazenu.net

Credit featured image: Photo by Gstockstudio from Freepik.com

Napišite vaš komentar