Povedite računa da ne ukaljate svoj obraz. Jer ga vodom nećete oprati – 7 lekcija psihologa

2239
Free Stock photos by Vecteezy

Ljudi bi trebali malo više povesti računa o svom ponašanju, prije nego za neke stvari bude već kasno. Jednostavno je, ne možeš raditi loše stvari i očekivati da ti bude dobro. Praktično je nemoguće! 7 lekcija psihologa za jednostavniji i srećniji život:

1. Ne gledajte šta drugi rade – Razmisli prvo šta vi radite

Prije nego drugima pronađeš greške, zapitaj se da li si ti bezgrešan ? Iako jesi, nemaš pravo drugog osuđivati, jer već sutra se i ti možeš pronaći na njegovom mjestu, tako najbolje bi bilo da gledate svoja posla, karma je spora ali dostižna. Toga uvjek morate biti svjesni.

Foto: Freepik.com

2. Dok ste mladi ugledajte se na starije od sebe

Mlad čovjek je drugačije rečeno i naivan čovjek. No, to nije ništa strašno, svi smo mi nekad bili mladi. Međutim ako ste mladi, to vam ne daje za pravo da radite neke neprimjerne stvari, što ih većina pripisuju svojim nezrelim godinama. Najbolje za vas jeste ugledati se na nekog starijeg i uspješnog, samo tako nikada nećete pogriješiti.

3. Povedite računa da ne ukaljate svoj obraz. Jer ga vodom nećete oprati

Obraz i karakter se grade godinama, a dovoljna je sekunda da sve to padne u vodu. Zato dobro razmislite šta radite, da se posle ne bi ste kajali. Samo jedno znajte, svakakav je lako biti, teško je biti normalan !

4. Ne glumite ono što niste – Budite ono što jeste

Ne dozvolite sebi da se drugima prikazujete u drugom svijetlu, to jest onako kako njima paše. Budite uvjek jedinstveni i ono što jeste zapravo. Kome pašete takvi, sa njim se i družite, kome ne pašete, neka produži!

Foto: Freepik.com

5. Vodi računa o budućnosti , jer će to nekad biti tvoja prošlost

Mnogi griješe dok su mlađi, ne razmišljaju šta rade, što ih to u većini slučajeva veoma skupo košta. Dosta njih kada uđu u zrelije godina kažu “Što mi je to trebalo”! Međutim tada bude već kasno da bi se greške mogle ispraviti.

6. Poštuj roditelji dok ih imaš

Svoje roditelje trebaš voliti, poštovati i pomagati u svemu. Neko bi dao sve na svijetu da ih ima. Međutim najgora stvar od svega i jeste, da zapravo oni koji imaju oca i majku žive ne znaju ih cjeniti sve dok ih ne izgube!

7. Gradi sebe kao ličnost –  Ne kao prosjaka

Kroz život se trudite da uvjek budete primjer lijepog i kulturnog ponašanja. Najlakše je biti neotesana seljačina, koja nema veze o životu. Teško je biti normalan čovjek pored toliko loših primjera koji nas okružuju!

Autor teksta: E.T

Napomena: Kopiranje sadržaja na druge portale strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Credit featured image: Free Stock photos by Vecteezy

Napišite vaš komentar