Narod se pokvario zato što je besposlen – Ko radi nema vremena prenositi habere: 10 lekcija psihologa

9418
Foto: 9352008 © Temistocle Lucarelli | Dreamstime.com

Pitamo se šta je sa naroda ? Umjesto da se međusobno gledamo, uvažavamo i pazimo, mi gledamo kako ćemo jedni druge spustiti i poniziti što više. Danas ćemo vam nabrojati nekoliko bitnih lekcija za sreću i mir u životu.

1. Volite svoje bližnje – Neko bi dao sve na svijetu da ih samo jednom ugleda

Većina nas ne zna cijeniti ono što ima, dok to ne izgubi. Kasnije je kasno da se kaješ i da plačeš. Zato voli i poštuj svoje bližnje dok su još uvjek tu, sutra kad ih nestane nikad sebi nećeš moći oprostiti greške koje si načinio prema njima, te greške boliće te čitavog života.

Foto: pixabay.com

2. Narod se pokvario zato što je besposlen – Ko radi nema vremena prenositi habere

Iza ovom mišljenja uvjek stojim. Najveći krivac što je narod postao kvaran jeste taj što niko neće da radi, i onaj što može, ne želi. Radije će biti nekom na grbači i nosati habere po gradu, nego podići se i zaraditi za sebe.

3. Ako nekom ne možeš pomoći – Nemoj mu ni odmoći

Pomoći drugima je plemenito, i svako ko to može, bilo bi lijepo da to i uradi. Međutim ako već ne možeš, makar nemoj nikome stajati na muku, ako ništa, pokušaj ga razgovoriti i razveseliti. Ponekad je i to bolje nego ikakva pomoć!

4. Nikada ne ponižaji slabijeg od sebe

Poniziti slabijeg od sebe, jeste jasni pokazatelj kakav si ti zapravo čovjek. Najlakše je ponižavati one od kojih si veći i jači, probaj poniziti one koji su iznad tebe, tako se pokazuje hrabrost, a ne ići na nekoga koji ti sigurno neće uzvratiti.

Foto: Pixabay.com

5. Od života traži samo zdravlje

Mnogi od nas od života traže novac, kuće, stanove, drugačije rečeno, svima su jedino bitne materijalne stvari. Međutim kada ih stigne vrijeme, pa izgube zdravlje, tek tada vide koliko je zapravo novac nebitan. Većina njih bi sav taj novac dali da budu zdravi, ali tada bude već kasno za to.

6. Ne budite zavidni nikome

Biti zavidan prema drugima jedino štetu činiš sebi, njima nikako. Čak, šta više, zavidni ljudi su smješni ljudi, koji svoju zlobu ne mogu sakriti, bez obzira što to pokušavaju, kad tad je moraju ispoljiti. Zato, najbolje bi bilo da gledate svoja posla a ne tuđa, vjerujte bićete srećniji u životu.

7. Pomozi bolesnima – Tvoje malo nekom znači puno

Pomoći drugome u nevolji je najveći odraz ljudskosti. Naročito kada je u pitanju zdravstveno stanje, tada ne treba gledati kakva je ta osoba, nego treba gledati da se spasi jedan ljudski život. Zato narode moj, pomozite drugima i budite humani, nikad se ne zna da li će ta pomoć nekad i vama biti potrebna.

8. Radi ono što te čini srećnim

Najveća sreća u životu zasniva se na malim stvarima, dok najveća greška u životu jeste gledati šta druge čini srećnim, pa slijediti njihov primjer. Moj vam je savjet, radite ono što vama odgovara, a ne što drugi misle da bi trebali, tek tada će te viditi šta je prava sreća.

9. Prije nego nekog iskomentarišeš – Prvo pogledaj kakav si ti

Umjesto što stavljaš nos, gdje mu mjesto nije, bolje povedi računa o sebi i o svom ponašanju. Jer svi mi imamo mane, ne postoji osoba koja ih nema. Zato prije nego prokomentarišeš druge u lošem kontekstu, sjeti se da ni ti nisi savršen pa povuci ručnu, vjeruj bolje ćeš se osjećati.

10. Čuvaj se karme

Ne čini drugima ono što ne bi volio da oni učine tebi. Svaka izdaja je privremenog užitka, kasnije taj užitak svima skoči na nos. Zato, čini dobre stvari i dobru se nadaj, loše možeš činiti ali kad tad očekuj najgore.

Autor teksta: E.T

Napomena: Kopiranje sadržaja na druge portale strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Credit featured image: 9352008 © Temistocle Lucarelli | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar