Milena objasnila: Između muža i djece uvijek izaberite sebe – Niste dužne da se žrtvujete

908
Photo by Anton Kudris from Flickr licenced under CC BY 2.0 DEED

Kroz različite faze života, preuzimamo različite uloge – od djece svojih roditelja, postajemo učenici, studenti, zaposleni, komšije, prijatelji, pa čak i supružnici.

No, kod žena postoji jedna posebna i često najvažnija uloga – uloga majke. Žene često posvećuju sebe u potpunosti ovoj ulozi, posvećujući se nesebično svojoj djeci.

U ovom periodu, supruzi često ostaju u sjeni i postaju samo blijeda pozadina u životu majke. Ona sebično podređuje svoje biće onome što je donijela na svijet. U ovom “trouglu” – muž-dijete-ja – sve žene koje se ostvare kao majke se nađu, a važno je znati da sebe morate staviti na prvo mjesto.

Image by Mircea – All in collections from Pixabay

Ako sami nemate unutarnji mir, emocionalnu stabilnost i snagu, temelj vaše porodice će biti narušen. Vaše raspoloženje će utjecati na raspoloženje vaše djece i supruga. Stoga je od vitalnog značaja da uvijek pronađete vrijeme za sebe – idite u kupovinu, častite se nečim, provedite vrijeme s prijateljima – i sve to učinite bez grižnje savjesti.

Naravno, roditeljska uloga je izazovna i često preplavljujuća, ali majke moraju naučiti postaviti granice i osigurati da njihova vlastita dobrobit ostane prioritet.

Djeca rastu i razvijaju se, a majke moraju naučiti kada je vrijeme da se udalje i dopuste im da preuzmu određenu odgovornost. Zadržavanje nadzora nad svim aspektima djetetovog života može rezultirati time da dijete ne nauči kako preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupke.

Foto: Pixabay

Također, važno je da majke shvate da njihova djeca ne trebaju “sve”, već potrebno je postaviti zdrave granice i dopustiti im da rastu i razvijaju se. Previše skrbničkih majki koje pokušavaju pružiti djeci sve, na kraju, mogu sebe staviti u poziciju “žrtve”. Uzmimo u obzir da roditeljstvo donosi mnogo radosti, ali također nosi određene izazove.

Kako bi se izbjegla ova zamka, majke moraju postaviti zdrave granice, brinuti o sebi i dopustiti svojoj djeci da preuzmu određenu odgovornost. To ne znači da trebate zanemariti svoje roditeljske dužnosti, već da trebate pronaći ravnotežu između skrbi za svoje dijete i brige o vlastitom emocionalnom i fizičkom zdravlju.

U zaključku, majčinstvo je predivna uloga u životu mnogih žena, ali kako biste pružili najbolje svojoj djeci, morate paziti na sebe. Stavite sebe na prvo mjesto, pronađite vrijeme za sebe i naučite postaviti granice u majčinskoj ulozi. Samo kroz ljubav i brigu prema sebi možete pružiti najbolje svojoj porodici.

Izvor: Svezazenu.net

Credit featured image: Photo by Anton Kudris from Flickr licenced under CC BY 2.0 DEED

Napišite vaš komentar