Majke nisu vječne, zato pazite na njih bolje – 7 postupaka koji ih najviše povrijeđuju

175
Photo credit: Flickr.com. By Nadja Varga licencesed under CC BY-SA 2.0

Majke nisu savršene i niko nam nije obećao da će biti. Zato svaku zamjerku koju imate prema njoj zaboravite što prije. Zažmirite, prećutite, zaboravite…

Majke nisu vječne, zato iskoristite svaki trenutak da budete dobri prema njima. Kajaćete se ako to ne budete. I izbjegnite one fraze koje je najviše vrijeđaju, a to su sljedeće: 1. Nemam vremena: Sjetite se da je majka uvijek imala vremena za vas.

Niko nije toliko zauzet da ponekad obiđe svoju majku. 2. Neću to jesti. Koliko god vam bilo odbojno ono što vam majka spremi ne odbijajte to i govorite koliko vam se ne sviđa. Budite ljubazni, pojedite malo i objasnite kako niste gladni. 3. Takav/takva sam zbog tebe.

Photo by Anastasia Egorova from Pexels

Ne optužujte majku za svoje probleme. To će ostaviti veliki žal na njenon srcu. 4. Ti nikad ništa ne razumiješ. Shvatite da je vaša majka odrastala u potpuno drugačijem svijetu. Da, neke stvari neće razumiti ali ne budite previše grubi da joj objasnite.

5. Ti to ne znaš. Možda vaša majka nema visoko obrazovanje, ali kada vam ponudi pomoć u nečemu pustite je da pokuša pomoći. Nema potrebe da budete drski. 6. Ne mogu doći, imam obaveze.

Ni jednoj majci nije prijatno čuti da je sve ostalo bitnije od nje. Ne zavaravajte sebe – uvijek imate malo vremena da je vidite. 7. Bila si loša majka. Ovu izjavu dobro izvažite prije nego što kažete.

Foto: pixabay.com

Ako vaša majka zaista nije bila dobra prema vama, ali je i sama imala težak život, onda shvatite da je radila najbolje što je mogla. Možda bi vam pružila i više i bolje da je i sama imala lagodniji život.

Izvor: novipocetak.com

Credit featured image: Flickr.com. By Nadja Varga licencesed under CC BY-SA 2.0 (Photo is cropped and edited. Orginal photo is here)

Napišite vaš komentar