Iskrena priča žene koja se udala zbog novca: “Ljudi koji imaju pare znaju da to nije sreća”

57
Foto: Flickr.com. by Manuel Alende Maceira is licensed under CC BY 2.0

Nije poenta udati se za bogatog čovjeka samo zbog njegovog novca, poenta je udati se za dobrog i onog koga voliš i sa njim izgraditi bogatstvo… ako ne materijalno bogatstvo onda bar ono u vašim dušama.

“Tokom studiranja upoznala sam mladića iz veoma bogate porodice i bila impresionirana njegovom markiranom odjećom, autom i naseljem u kom je živjela njegova porodica. Nikada se prije nikome toliko bogatom nisam svidjela. Vjenčali smo se odmah nakon što smo diplomirali. Vrlo brzo je uznapredovao u karijeri, i naš životni stil je bio raskošan.

Moj suprug je mnogo radio, i po 18 sati dnevno, želio je da obezbijedi siguran temelj života prije nego što osnujemo porodicu. Sve odluke vezano za posao donosio je sam, ja sam bila upoznata sa svime, ali nisam imala uticaja ni na šta, samo sam mogla da ga pratim. Da udala sam se zbog bogatstva ali nikada se u bogatstvu nisam osjećala ugodno.

Image by Engin Akyurt from Pixabay.com

Nisam imala nikakvog znanja o finansijama i štednji. Više od novca i finansijske slobode ja sam željela svog muža – ali je ubrzo postalo jasno da je on vjenčan za svoju karijeru. Nevjerovatno, ali sam počela da zavidim svojim udatim prijateljicama koje su imale problema s novcem, ali su se borile zajedno sa svojim muževima.

Bila sam ljubomorna na to koliko su ranjivi i intimni jedno s drugim. Nakon 7 godina moj muž je konačno bio zadovoljan finansijama da smo mogli zasnivati porodicu. Dobili smo dvoje djece, ali on nije previše vremena provodio s nama. Govorio bi da će imati više vremena za nas kada se penzioniše. Vremenom je moje nezadovoljstvo raslo.

Nisam se udala da bih bila usamljena, nego da bih imala partnera. Sav novac koji sam dobijala trošila sam na svakodnevne namirnice, stvari koje su trebale djeci, a ipak on je moje izbore nazivao ekstravagantnim i neodgovornim. Želio je da me kontroliše.

Image by lecreusois from Pixabay

Ja možda nisam bila mudra kada su u pitanju finansije ni štednja, ali kada sam željela da naučim više o tome, on to nije dozvoljavao. Shvatila sam da naš brak nije baziran na ljubavi, nego na novcu i statusu. Jednog dana moja sestra mi je rekla: „ Ti si najskromnija bogata osoba koju znam“. Bila sam zatečena.

Čak ni nakon svih ovih godina nisam se smatrala bogatom. Tada sam shvatila – ovo nije život koji sam željela. Nakon 20 godina, moj suprug i ja smo se konačno razveli. Novac je bio taj koji je trebao da nas usreći, a na kraju on nas je rastavio. Sada znam da, iako bogatstvo može osigurati siguran i ugodan način života, nikad ne može pružiti ono što je zaista važno: poštovanje, intimnost, zdrava komunikacija i istinska ljubav.

Od mog razvoda je prošlo dvije godine, za to vrijeme učila sam o finansijama, i iako nije bilo lako apsolutno je oslobađajuće. Za razliku od nekad, sada se osjećam snažnom, srećnom i slobodnom. Sada sama kontrolišem svoje finansije, i iako nije lako, ne bih ovo mijenjala ni za šta. Jedina prava sreća dolazi iz unutrašnjeg zadovoljstva.

Izvor: oazaznanja.com

Credit featured image: Flickr.com. by Manuel Alende Maceira is licensed under CC BY 2.0 – Photo is edited

Napišite vaš komentar