“Budi sama svoj gazda. Ne dozvoli sebi da zavisiš od muškarca” – 5 savjeta psihologa za žene koje misle o sebi

2853
Foto: Flickr.com. by Anastasia Pavlenko is licensed under CC BY 2.0

Sa gledišta psihologije postoje stvari koje jaka žena treba da slijedi zarad boljeg sutra svog a ujedno i svih žena svijeta.

Kad kažem “Svih žena svijeta” mislim na žene koje će se ugledati na osobine jake žene, tako što će slijediti šta ona sebi dopušta a šta ne. Pa će prema tome i one tako postupati. Savjeti psihologa za sve žene:

1. Budi sama svoj gazda. Ne dozvoli sebi da zavisiš od muškarca – Jaka žena nikada sebi neće dozvoliti da je izdržava muškarac. Prije će ona izdržavati njega nego što će sebi to dopustiti. Ona je svjesna ko su muškarci. Poklonit će ti sve što poželiš a većina njih to radi da bi te kasnije mogli ucjenjivati.

Image by Krzysiek from Pixabay

2. Jaka žena ne trpi nikoga – Ne dozvolite sebi da se neko može istresati na vas. Bez obzira bili krivi ili ne. Niko nema prava bilo šta da vam prebacuje. Svi smo mi jednaki na ovom svijetu.

3. Kupi sebi sve što poželiš – Nikada sebi nemoj dozvoliti da ti neko određuje šta možeš kupiti a šta ne. Drugačije rečeno tvoj novčanik tvoja stvar. Sama si zaradila taj novac, samim tim imaš pravo sa njim raditi sve što poželiš.  Naravno, sve u granicama. Da me neko pogrešno ne shvati.

Normalno je ako ste udate da novac trebate usmjeriti i na druge stvari. Međutim, postoje žene koje čitavu platu moraju dati mužu na raspolaganje. Na takve žene se konkretno odnosi ovaj savjet.

Image by adamkontor from Pixabay

4. Ako ste žena niste ničiji rob – Uvijek iskažite svoj stav prema svakome naročito prema mužu. Ako si žena, nisi maloumna.

Ne dozvoli nikome da upravlja sa tobom kako on misli da treba. Jasno mu stavite do znanja da to nije moguće, i da i vi imate svoje granice strpljenja.

5. Nikome ne dajite drugu šansu – Morate shvatiti, ko vas jednom povrijedi. Povrijedit će vas opet. Zarad toga dobro razmislite kada budete poželjeli okrenuti se i otici. Što se kaže u narodu tri puta mjeri, jednom sjeci.  Ako si odlučila otići, idi. Ali nikada se više ne vraćaj. Ma šta god radila ta osoba da vas vrati.

Autor teksta: E.T

Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Izvor: dome-moj.blogspot.com

Credit featured image: Flickr.com. by Anastasia Pavlenko is licensed under CC BY 2.0 – Photo is edited cropped and resized

Napišite vaš komentar