Biti razvedena u 40-tim nije lako, ali može imati prednosti -Kako sam našla svoj mir nakon razvoda

114
Photo by Mikhail Nilov from Pexels

Nedavno sam odlučila da se razvedem od svog muža sa kojim sa bila u braku 20 godina i ni zbog čega ne žalim.

Čak mi ponekad nije jasno zašto mi je toliko dugo trebalo da otvorim oči. Sada kada malo bolje razmislim o svom braku vidim da sam za njega bila samo neka vrsta služavke te sam, po njegovom mišljenju, bila dužna da se brinem o njemu. On je to nazivao tradicionalnom ulogom žene u porodici.

Kuvanje, čišćenje, pranje su bile moje obaveze, a on to nije posebno cijenio jer je on smatrao da je to dužnost svake žene. Pored toga što sam vodila računa o cijelom domaćinstvu, radila sam dva posla, a često sam po povratku sa posla dobijala pritužbe kako sam skuvala pogrešno jelo za večeru.

Foto: pixabay.com

Morala sam pogađati šta moj muž želi jer sam ja njegova žena i trebala sam znati. Moj muž je radio, ali bi nakon posla legao na kauč i nezadovoljno me posmatrao dok sam pokušavala pomoći našoj djeci oko domaćih zadataka.

Uvijek mi je nalazio zamjerke i nalazio nešto šta bi mi mogao prigovoriti dok je on samo ležao na kauču i gledao tv.

Ponekad fizički nisam mogla stići obaviti sve što bih trebala, a kada bih zatražila njegovu pomoć, rekao bi mi kako to nisu poslovi koje jedan muškarac treba da radi. Tada sam donijela odluku da ne mogu više živjeti takvim životom i da trebam otići.

Foto: pixabay.com

Uzela sam novac koji sam godinama štedjela za stan i preselila se sa djecom u iznajmljeni stan. Moj muž je naravno čekao da se vratim, ali ja nisam odustala od onoga šta sam naumila. Po prvi put sam odabrala sebe i usmjerila svoj život u pravom mjeru.

Djeca su već dovoljno velika i već sami znaju da brinu o sebi. Takođe, mnogo mi pomažu oko kućnih poslova. Često i spreme večeru prije nego što se ja vratim sa posla. Sada provodimo mnogo više vremena zajedno. Kako kod kuće tako i vani.

Mogu da im se posvetim u potpunosti, dok prije nikada nisam imala vremena od silnih obaveza. Sada imam mnogo više vremena i za sebe. Moja plata nam je sasvim dovoljna za pristojan život i konačno mogu mirno da spavam.

Izvor: novipocetak.com

Napišite vaš komentar