Zašto se ljudi prema dobrim osobama često ponašaju loše – Psiholog otkriva 4 razloga

823
Foto: Pixabay

Često se događa da dobre osobe postanu žrtve lošeg ponašanja drugih ljudi.

Kako je to moguće, ako su te osobe dobre, nečine zlo i nastoje živjeti u miru s drugima?

To je pitanje koje muči mnoge ljude, a odgovor leži u činjenici da dobre osobe privlače ljude koji se osjećaju moćno kada iskorištavaju druge. Postoji nekoliko razloga zašto se dobre osobe često suočavaju s lošim ponašanjem drugih ljudi.

Foto: pixabay.com

Prvi razlog je da dobre osobe žele pomoći drugima i učiniti dobro u svijetu. To ih čini ranjivima jer privlače ljude koji će uvijek tražiti njihovu pomoć i iskorištavati njihovu dobrotu.

Druge osobe vide dobre ljude kao izvor besplatne pomoći i uvijek će ih zvati kada trebaju nešto.

Drugi razlog je da dobre osobe ne traže ništa zauzvrat. One su spremne dati sve što imaju i ne očekuju ništa nazad. To ih čini lakovjernima jer privlače ljude koji će ih iskorištavati bez obzira na to koliko to loše izgledalo.

Image by Mircea – See my collections from Pixabay

Treći razlog je što dobre osobe često ovise o tuđem mišljenju. One se osjećaju nesigurno i žele biti voljene od drugih ljudi. To ih čini ranjivima jer privlače ljude koji će uvijek kritizirati i smanjivati njihove napore bez razmišljanja o tome kako bi se to moglo odraziti na njihovu emocionalnu dobrobit.

Četvrti razlog je ako se dobre osobe ne znaju izboriti za sebe. One se osjećaju nemoćno i ne mogu postaviti granice. To ih čini ranjivima jer privlače ljude koji će ih koristiti kao izduvni ventil za svoje nezadovoljstvo i bijes.

Ako se prepoznajete u ovim situacijama, možda je vrijeme da radite na rješavanju ovih problema. Morate se naučiti brinuti o sebi, postaviti granice i biti sigurni u sebe. Morate naučiti cijeniti sebe dovoljno da ne dozvolite drugima da vas iskorištavaju.

Morate biti tolerantni prema sebi i voditi brigu o svom mentalnom i emocionalnom zdravlju. Tek kada to postignete, vaš će se odnos prema drugima promijeniti, a vi ćete se osjećati snažnije i sigurnije u sebe.

Izvor: Svezazenu.net

Napišite vaš komentar