Zašto često treba jesti šampinjone, evo koje bolesti leče i zašto ih treba držati na suncu!

1727
Foto: pixabay.com

Znanstvenici odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Međutim, što je s lako dostupnim bijelim šampinjonima?

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Tako je najnovije istraživanje pokazalo da bijeli šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma.

Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Spomenute gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sustava klasificirane kao dendritičke stanice.

Foto: pixabay.com

A one mogu proizvesti bijele krvne stanice poznate kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunološki sustav. Dendritičke stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Uz to, znanstvenici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Stoga stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Foto: pixabay.com

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

SHARE

LEAVE A REPLY