Započnite dan uz ukusan napitak od kurkume – Štiti jetru, poboljšava varenje (Recept)

483
Foto: Flickr.com. By Amanda Quintana-Bowles licencesed under CC BY-ND 2.0

Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svesni koliko jako ona može delovati na naš organizam, i koliko može doprineti našem zdravlju. Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj nacin što poseduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od lekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept čudesnog napitka:

Foto: pixabay.com

Sastojci: 0,5 kafene kašike kurkume, 1 čaša tople prokuvane vode (može se koristiti toplo mleko).

Priprema:

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promešajte. Napitak se pije u prvom delu dana. Pre, ili posle doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mešavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 nedelje, posle napravite pauzu (2 nedelje). Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i lečenje!

Pozitivan uticaj na organizam:

Zdravlje srca. Kurkumin sprečava stvaranje tromba. Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam. Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije. Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego diklofenak.

Pozitivno utiče na zdravlje osoba obolelih od dijabetesa

Važno:

Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primene napitka, postoje kontraindikacije, zato pre nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim lekarom.

Ako uzimate bilo kakve lekove, takođe se konsultujte sa svojim lekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim lekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Kurkuma je takođe kontraindikovana:

u velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na želucu, deci ispod 5 godina starosti.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Amanda Quintana-Bowles licencesed under CC BY-ND 2.0

Izvor: uspesnazena.com

SHARE

LEAVE A REPLY