Za sočne i zdrave jagode: Par tajni uzgoja koje će vam dobro doći

220
Foto: pixabay.com

Bilo da gajite samo gredicu jagoda ili kompletnu njivu, ova pravila bi trebali da znate i primijenite, Ako želite da gajite jagode, evo na šta morate da obratite pažnju:

Malč je prvo zlatno pravilo

Jagode vole propusnu zemlju, ali i da im korijen ne ostane suv. Pošto rastu tik iznad površine zemlje, sklone su truljenju. Stoga, oko ovih ljepotica stavite slamu. Ona će zaštiti jagode od insekata i truljenja, ali će i sačuvati vlagu zemljišta. Jagode će rasti i zriti, a vi ćete brati čiste i neoštećene plodove.

Nikada ne zalivajte krunu jagode

Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da navodnjavate jagode “kap po kap” sistemom. Ako niste u mogućnosti, crijevo stavite direktno na zemlju, omogućavajući da se “natopi” korijen, ali ne i listovi jagoda. U suprotnom rizikujete da vaše ljepotice dobiju fleke po listovima, te da se osuše.

Foto: pixabay.com

Njega jagoda

Ako hoćete dobar prinos, morate i da se pomučite. Ništa neće samo do sebe da se desi. Jagode redovno okopavajte, proveravajte malč, sIJecite stare i osušene listove, podbirajte plodove, zalivajte korIJen… Samo tako ćete dobiti najbolji prinos jagoda.

Đubrenje

Jagode vole azot. Zalivajte ih sa đubrivom obogaćenim azotom, ali samo u kasnu jesen i rano prolJeće. Inače ćete odbiti “podivljale jagode” koje čini jak grm bez bobica. Stajsko đubrivo je odlično za jagode. Jednostavno ga “pobacajte” po jagodama, još prije cvjetanja i gledajte kako će da “propjevaju”.

Odsijecite im “brkove”

Kada jagoda pusti “brkove” ili tanke stabljike koje se puštaju po površini zemlje, to znači da se ona “širi” i tako gubi energiju potrebnu za cvjetanje. Jednostavno joj oštrim nožem odsijecite ove “brkove”. Ostavite samo par onih od kojih želite nove sadnice, jer će se na kraju tih brkova pojaviti nova sadnica jagode. Ovako ih možete lako presaditi u nove leje.

Foto: pixabay.com

Podsijecanje

Kad se sezona cvjetanja i rađanja završi, kad oberete jagode, lijepo staro lišće podsijecite i ne žalite. To će ojačati korijen i pripremiti ga da preživi zimu. Sve što treba da uradite je da što više listova, bližih zemlji odsiječete, a ostavite samo krunu jagode. Rasporedite stajsko đubrivo između jagoda i sa njima ste završili do sljedećeg proljeća

Jagode su velike selice

Ako ih ostavite na istom mjestu duže, one će proizvoditi sve manje bobica i bit će beskorisne. Stoga jagode treba “presejljavati” po bašti svake 4 godine. Ovo možete da uradite jednostavno: kada jagoda pusti tračice ili brkove, na kraju se razvije nova biljka, vi je prebacite u novu leju. Ovo je proces koji se jednostavno mora ispoštovati ako želite da imate velike prinose jagoda.

Nadamo se da će vam ovi savjeti dobro doći!

Izvor: stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY