U roku 24 sata ispraznite crijeva: Smjesa koja će vam regulisati probavu, ne treba vam nijedan drugi lijek!

493
Foto: pixabay.com

Mnogo žena je imalo problem sa začećem zbog čega su bile nesretne i tražile su bilo kakav način da se izliječe. Uz pomoć ove smjese uspjele su i sada su prezadovoljne učinkom.

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom ljekovitošću. Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali

Foto: pixabay.com

Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu prije pšenice, ječma i mahunarki. Unatoč niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.

Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

Ljekovito djelovanje smokve i korištenje u alternativnoj medicini

U nastavku ćemo spomenuti neke značajnije metode liječenja pomoću smokve. Pročitajte kako se smokva koristi u narodnoj medicini i koje bolesti i boljke možete liječiti smokvama (plodo i drugim dijelovima biljke).

Smokve protiv kurjeg oka

Da, istina je da se pomoću smokava možete osloboditi kurjeg oka. Pored toga, uz pomoć smokve možete ukloniti bradavice sa tijela. Saznajte u nastavku kako. Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto.

Foto: pixabay.com

Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primjene, dok će teži slučajevi zahtijevati i do pet noćnih liječenja.

Smokve mogu spriječiti opstipaciju (zatvor stolice)

Ako vas muči zatvor stolice isprobajte ovaj lijek sa smokvama. Zapravo i nije lijek, nego uživanje u smokvama tijekom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana.

Foto: pixabay.com

Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji crijeva i potaknut će redovan odlazak na WC. Dobro je što smokve djeluju i obratno. Naime, redovnim konzumiranjem umjerene količine svježih smokava možete spriječiti proljev.

Dijeta uz pomoć smokava

Prirodna vlakna u smokvama pomažu smanjiti težinu i stoga se smokve često preporučuju pretilim ljudima. Međutim, njihova visoka kaloričnost može također rezultirati povećanjem težine, posebno kada se konzumiraju s mlijekom. Nekoliko smokava dovoljno je da dobijete preporučenu količinu hranjivih tvari, pa je važno da se ne prejedate.

Foto: pixabay.com

Smokve mogu sniziti razinu kolesterola u krvi

Svježi plodovi smokava u sebi sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno, koje se lako provlači kroz probavni trakt, i tako uklanja višak kolesterola i prenosi ga u sustav izlučivanja kako bi se uklonio iz tijela.

Kao topljivo vlakno, pektin iz smokava također stimulira zdrave pokrete crijeva. Smokve mogu imati laksativni učinak, budući da su jedna od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica. Visoke količine vlakana u vašoj prehrani mogu imati koristi od vašeg cjelokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti, kao i raka debelog crijeva.

Foto: pixabay.com

Konzumiranjem suhih smokava smanjujete šanse za koronarne bolesti srca

Osušene smokve u sebi sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. Nadalje, ove kiseline imaju inhibicijski učinak na trigliceride, što znači da tako smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su drugi glavni čimbenik raznih bolesti srca.

Kontrola dijabetesa uz pomoć smokava

Američka udruga za dijabetes preporučuje smokve kao tretman visokim vlaknima koji pomaže u promicanju funkcionalne kontrole dijabetesa.

Listovi smokve smanjuju količinu potrebnog inzulina kod bolesnika s dijabetesom koji moraju redovito uzimati injekcije inzulina. Listovi su bogati kalijem koji pomaže regulirati količinu šećera koje tijelo apsorbira nakon obroka.

Velike količine kalija mogu osigurati da šećeri u krvi i pad šećera budu rjeđi, tako da smokve mogu dijabetičarima jako olakšati život. Ipak, za ovakvu primjenu dobro je se posavjetovati sa liječnikom ili fitoterapeutom.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: ludakrava

SHARE

LEAVE A REPLY