Trešnja kao lijek: Kada bi znali koliko je zdrava, jeli bi ih svaki dan.

450
Foto: pixabay.com

Trešnje sadrže brojne korisne hranjive sastojke, kao što su vitamin C i antioksidanti. Neki dokazi sugeriraju da oni također mogu pomoći u smanjenju upale, zaštiti zdravlja srca i poboljšati san kao dio zdrave prehrane. Ovaj članak proučit će znanstvene dokaze o zdravstvenim blagodatima trešanja.

Mogu pomoći kod gihta

Protuupalna svojstva trešanja mogu takođe pomoći kod gihta . Giht uzrokuje iznenadne i jake bolove u zglobovima. To je izazvano visokim nivoom mokraćne kiseline u krvi. Istraživanje jepokazalo da bi konzumacija trešanja mogla pomoći osobama da održi umjereni nivo mokraćne kiseline u tijelu.

Foto: pixabay.com

Prednosti za zdravlje srca

Općenito, prehrana bogata voćem i povrćem i siromašna zasićenim masnoćama najbolja je za zdravlje srca. Međutim, trešnje mogu biti posebno vrijedne u zdravoj prehrani, jer pokazuju potencijal za snižavanje krvnog pritiska .

Prednosti za spavanje

Prema istraživanjima, trešnje su prirodni izvor melatonina , koji utječe na san i raspoloženje. Melatonin može biti koristan onima koji pate od nesanice , jer je on zapravo hemikalija koja izaziva pospanost.

Foto: pixabay.com

Prednosti za oporavak od vježbanja

Redovno vježbanje važan je dio zdravog načina života. Međutim, to može rezultirati bolnim mišićima  ako osoba vježba na način koji izaziva naprezanje.

Rezultati su otkrili da je konzumiranje trešnje poboljšalo izdržljivost osobe tokom vježbanja. To je vjerojatno bilo zbog njegovog niskog glikemijskog indeksa i protuupalnih, antioksidativnih svojstava i svojstava koja poboljšavaju protok krvi.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY