Tikvice su skoro pa najzdravije povrće: Evo koje su zdravstvene dobrobiti tikvice.

1639
Foto: pixabay.com

Kao kulinarski kameleon u svijetu proizvoda, tikvice su poznate po svojoj svestranosti. Blagi okus ovog ljetnog tikvice dobro se kombinuje sa širokim izborom recepata. Mnogi entuzijasti nagrađuju tikvice zbog ograničenih kalorija i visokog sadržaja hranjivih sastojaka.

Zdravstvene dobrobiti

Tikvice su prepune mnogih važnih vitamina, minerala i antioksidansa. Ima visok sadržaj vlakana i mali broj kalorija. Vlakna igraju važnu ulogu u probavi i mogu ograničiti vjerovatnoću da boluju od različitih problema.

Foto: pixabay.com

Prevencija raka

Tikvice sadrže zeaksantin i nekoliko drugih spojeva koji mogu igrati ulogu u prevenciji oksidativnog stresa. To, pak, može ograničiti vjerovatnoću razvoja karcinoma.

Prevencija i upravljanje dijabetesom

Tikvice su bogate vitaminom B6. Istraživanja sugeriraju da ovaj vitamin može pomoći u regulaciji glukoze u krvi. Vitamin može čak igrati zaštitnu ulogu protiv dijabetesa.

Foto: pixabay.com

Poboljšano zdravlje očiju

Jedinjenja poput luteina i zeaksantina štite ćelije oka filtrirajući talasne dužine plavog svjetla. Prehrana bogata ovim spojevima može smanjiti rizik od razvoja katarakte ili drugih zdravstvenih problema povezanih sa očima.

Na šta treba paziti

Tikvice se često koriste kao zamjena za tjesteninu ili druge sastojke guste ugljikohidratima. Iako ovo može dramatično smanjiti broj kalorija u obroku, recepti koji uključuju tikvice i dalje mogu sadržavati teške umake visoke kalorije i masnoće.

Foto: pixabay.com

Još jedan potencijalni razlog za zabrinutost: alergije na tikvice iznenađujuće su česte. Simptomi između ostalog mogu uključivati ​​proljev i mučninu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY