Suve šljive su prijeki lijek: Evo šta sve liječe i zbog čega ih moramo češće konzumirati.

69
Foto: Wikimedia by Emőke Dénes licencesed under CC BY-SA 4.0

Suve šljive imaju visok sadržaj šećera, što im omogućava sušenje bez fermentacije. Također sadrže puno vlakana koja vam mogu pomoći u regulaciji crijeva i mjehura. Evo nekoliko glavnih blagodati suvih šljive za zdravlje.

Pomažu u probavi

Suve šljive sadrže puno vlakana , što pomaže u prevenciji hemoroida izazvanih zatvorom . Kronični zatvor je čest problem kod starijih odraslih osoba, a može biti i bolan problem za novorođenčad. Sok od šljive djeluje laksativno zahvaljujući visokom sadržaju sorbitola. Pitajte svog doktora da li odgovara vama ili vašem djetetu.

Foto: pixabay.com

Kontrolišu mokrenje i proliv

Prekomjerno aktivni mokraćni mjehur može biti neugodan za rješavanje, ali dodavanje vlakana prehrani može pomoći. Iako preaktivan mokraćni mjehur može biti uzrokovan mnogim stvarima, ponekad zatvor može povećati učestalost mokrenja.

Bogate kalijumom

Suve šljive su dobar izvor kalijuma , elektrolita koji pomaže u raznim vitalnim tjelesnim funkcijama. Ovaj mineral pomaže u probavi , srčanom ritmu , nervnim impulsima i kontrakcijama mišića , kao i krvnom pritisku .

Pružaju dobar izvor željeza

Anemija se javlja kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca , koje željezo pomaže u stvaranju. Kratkoća daha , razdražljivost i umor svi su znakovi blage anemije . Sok od suhe šljive odličan je izvor željeza i može pomoći u prevenciji i liječenju nedostatka željeza.

Gradi kosti i mišiće

Osušena suva šljiva važan je izvor minerala bora koji može pomoći u izgradnji snažnih kostiju i mišića. Takođe može pomoći u poboljšanju mentalne oštrine i koordinacije mišića. Suve šljive mogu biti posebno korisne u borbi protiv gubitka gustine kostiju od zračenja.

Smanjuje nivo holesterola

Masnoća i holesterol mogu se sakupljati u vašim arterijama i formirati supstancu koja se naziva plak. Kada se plak nakuplja na vašim arterijama, to može izazvati aterosklerozu , suženje arterija. Ako se ovo stanje ne liječi, može dovesti do zatajenja srca , moždanog udara i srčanog udara .

Istraživanja sugeriraju da sušena suva šljiva može pomoći usporiti razvoj ateroskleroze. Postoji nekoliko mogućih razloga za to. Jedna studija utvrdila je da antioksidanti u suvim šljivama mogu imati pozitivan efekat na nivo holesterola.

Snižava krvni pritisak

Znanstvenici su pokazali da jedenje suve šljive i pijenje soka od šljive mogu značajno smanjiti krvni pritisak.

Pomaže u smanjenju apetita

Suve šljive mogu vam pomoći da upravljate težinom. To čine tako da se duže osjećate sitima.

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva često je teško otkriti, ali može biti agresivan. Dijeta može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva, a istraživanja su pokazala da dodavanje suhe šljive u prehranu može smanjiti rizik.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Wikimedia by Emőke Dénes licencesed under CC BY-SA 4.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY