Super namirnica za kontrolu visokog pritiska: Smršajte lako, sačuvajte vid i izbacite višak vode iz tela

260
Foto: pixabay.com

Ova namirnica pruža toliko benefita da su je čak i drevni Egipćani koristili kao lek. U pitanju je celer i sa razlogom nosi epitet super namirnice. Naučna istraživanja dokazala su da celer obiluje natrijumom i vitaminom A, ali i drugim vitaminima, poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B grupe. Bogat je kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Celer takođe važi za čistač organizma i ima snažno diuretsko delovanje.

Osim toga, celer:

Foto: pixabay.com

Kontroliše krvni pritisak

Celer sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost, te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.

Pomaže kod mršavljenja

Sveži sok od celera je jako zdrav, a pomaže i kod mršavljenja. Naime, telu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.

Pomaže kod probave

Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crevima pri probavi i sprečavaju zatvor i nadutost. Svaki dan popijte jedan sok od sveže isceđenog celera.

Poboljšava imunitet

Celer sadrži apigenin, biljnu materiju koja jača imunitet. Ako popijete svaki dan čašu soka od celera – isplatiće se u svakom slučaju.

Poboljšava vid

Celer sadrži vitamina A, C i E i cink – a to su važni pomagači kad je reč o zdravlju očiju.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: glossy.espreso.co.rs

SHARE

LEAVE A REPLY