Šumske jagode su najukusniji lijek: Evo šta sve liječe i što bi ih morali češće konzumirati.

444
Foto: pixabay.com

Divlja jagoda je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici ruža i raste na čitavoj sjevernoj hemisferi. Cvjeta od aprila do juna svake godine, a može se naći na mnoštvu područja od puteva, nasipa, padina, kamenih i šljunčanih staza i livada do šuma i proplanaka.

Zdravstvene prednosti:

Foto: pixabay.com

Idealne za srce i smanjuju rizik od karcinoma

Divlje jagode izvrstan su izvor antocijana, klase flavonoida za koje je poznato da pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Flavonoid kvercetin koji se obilno nalazi u šumskim jagodama ima prirodna protuupalna jedinjenja i može pomoći u snižavanju holesterola i smanjenju rizika od nekih vrsta karcinoma.

Dobre za kosti

Divlje jagode izvrstan su izvor kalijuma koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od osteoporoze. Jagode su izvrstan izvor vlakana i hidratacije što vam pomaže da budete redoviti i zdravi. Vlakna zajedno s kalijumom fantastičan su način da podržite zdravlje srca.

Foto: pixabay.com

Dobre za ublažavanje simptoma astme

Kvercetin i vitamin C u jagodama imaju protuupalna i jačala imunološka svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma astme i alergija.

Pospješuje nesanicu

Poznato je da folat, između ostalih svojstava jagoda, pomaže u borbi protiv depresije regulišući raspoloženje, san i apetit.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: nwwildfoods.com

SHARE

LEAVE A REPLY