Štiti srce i snižava holesterol: 5 razloga zbog čega je dobro da svakog dana jedete mladi luk

265
Foto: pixabay.com

Pomaže kod prehlada i odličan je za regulisanje probave. Budući da polako nestaje razlika između sezona voća i povrća, mladi luk je dostupan tokom cele godine. Ovo je jedna od najvažnijih biljaka, i mladi luk pomaže kod prehlada i odličan je za regulisanje probave.

Stručnjaci ističu 5 razloga zbog kojih bi trebalo svakog dana da jedete mladi luk:

Štiti srce

Pun je antioksidansa koji ćelije u telu štite od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Takođe, mladi luk drži pod kontrolom krvni pritisak i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Foto: pixabay.com

Dobar je za vid

Štiti od upala i umanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je veoma važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Osobe kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog slepila i drugih poremećaja vida. Jedan luk sadrži oko 3 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti

Vitamini C i K kojima mladi luk obiluje su veoma bitni za jačanje kostiju. Jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K, i oko 2 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Oba vitamina su važna za gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za nastanak osteroporoze i lomova kostiju.

Foto: pixabay.com

Snižava holesterol

Ovo se naročito odnosi na zeleni deo luka koji mnogi bacaju. Osim što reguliše nivo lošeg holesterola, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.

Za lepu kožu

Podstiče proizvodnju kolagena koji je ključan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u brojnim kozmetičkim preparatima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Objektiv.rs/ 24sata.hr

SHARE

LEAVE A REPLY