Špinat je prijeki lijek: Evo šta sve liječi i i zbog čega bi ga trebali česće konzumirati!

547
Photo by Elianna Friedman on Unsplash

Barem jednom dnevno neka se nađe na vašoj trpezi. Spanać je idealno povrće za vaše zdravlje. Ima malo kalorija, a bogat je vitaminima A,K,C,B2,B6 I E. Spisak benefita koje ima za naše zdravlje je zaista dugača. Evo zašto je dobro jesti barem jednom nedeljno ovaj zeleniš:

Poboljšava zdravlje kože

Pun je antioksidanasa koji štite kožu tako što sprečavaju slobodne radikale da se vežu za našu kožu i stvore nam probleme. Takođe, bogat je i vitaminima C i E, a poznato je kako vitamin E deluje kao zaštitno sredstvo za kožu protiv UV zraka. Vitamin C podržava kolagen u našoj koži, a on sprečava bore i podstiče elastičnost kože.

Foto: pixabay.com

Jača mišiće

Ovo povrće ima i veliki broj nitrata koji pomaže stvaranju mišića. Redovnom upotrebom, mišići lakše podnose napor i razvijaju se brže.

Čuva srce

Glikolipidi koji se nalaze u ovom zelenom povrću pomažu telu da stvara azotni oksid, a taj molekul dovodi do širenja krvnih sudova, time i do manjeg naprezanja srca. Krv tako lakše cirkuliše telom, te se snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U spanaću se nalazi i magnezijum koji reguliše nivo šećera u krvi, a to je veoma važno kako bi se smanjio rizik od dobijanja dijabetesa. Konzumiranjem spanaća unosimo u organizam dovoljnu količinu magnezijuma. Jedna šolja spanaća dnevno sadrži šest posto dnevnog unosa.

Foto: pixabay.com

Poboljšava probavu

Jedna šolja ovog povrća sadrži i tri posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, a ona su od presudnog značaja za dobro zdravlje creva i pravilan rad metabolizma.

Može da smanji holesterol

Lutein koji se nalazi u ovoj namirnici takođe sprečava visok holesterol jer pomaže da se on ne zadržava i ne skuplja u arterijama.

Čuva zdravlje očiju

Spanać čuva naše oči od štetnih UV zračenja, ali i degenerativnog stanja – katarakte očiju.

Poboljšava raspoloženje

Osim što je dobar za fizičko zdravlje, spanać dobro utiče i na mentalno zdravlje. Kao i drugo lisnato i zeleno povrće smatra se prirodnim antidepresivom. Ishrana je povezana i sa zdravljem mozga, a magnezijum pomaže da sprečimo depresiju. Povećanje magnezijuma čini nas srećnijom jer utiče na nivo serotonina.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY