Sokom od Paradajza do preporoda organizma: Evo šta sve liječi i i zbog čega bi ga trebali česće konzumirati!

591
Foto: pixabay.com

Sok od paradajza popularan je napitak koji pruža široku paletu vitamina, minerala i snažnih antioksidansa. Posebno je bogat likopenom, moćnim antioksidansom sa impresivnim zdravstvenim blagodatima.

Paradajz je bogat antioksidantima

Sok od paradajza je izvor snažnih antioksidansa poput likopena, biljnog pigmenta karotenoida koji je povezan s impresivnim zdravstvenim blagodatima. Likopen štiti vaše stanice od oštećenja slobodnim radikalima, smanjujući tako upale u tijelu.

Foto: pixabay.com

Osim likopena, sok od paradajza također je izvrstan izvor vitamina C i beta-karotena – dva druga antioksidansa sa snažnim protuupalnim svojstvima.

Može smanjiti rizik od hroničnih bolesti

Istraživanje je pokazalo da dijeta bogata paradajzom i proizvodima od paradajza poput soka od paradajza može smanjiti rizik od određenih hroničnih bolesti.

Foto: pixabay.com

Može poboljšati faktore rizika od srčanih bolesti

Paradajz je već dugo povezan s poboljšanim zdravljem srca . Sadrže snažne antioksidanse, poput likopena i beta-karotena, koji pomažu u smanjenju faktora rizika od srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i nakupljanja masti u arterijama (ateroskleroza).

Može zaštititi od određenih karcinoma

Zbog visokog nivoa korisnih hranjivih sastojaka i antioksidansa, sok od paradajza pokazao je antikancerogeno djelovanje u nekoliko studija. Iako ovi rezultati obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo kako paradajz i proizvodi poput soka od paradajza mogu utjecati na razvoj raka kod ljudi.

Foto: pixabay.com

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY