Snaga prirode: Evo koje sve bolesti može da izliječi bijeli luk

399
Foto: pixabay.com

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Češnjak (bijeli luk, lat. – allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava

Češnjak su Egipćani smatrali svetom biljkom, a pronađen je u grobnicama faraona. O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevne Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja.

U 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava.Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta. Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja.

Kako češnjak utiče na zdravlje

Foto: pixabay.com

Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi.

Kardiovaskularne bolesti

Brojna istraživanja češnjaka potvrđuju da ova biljka igra važnu ulogu u zdravlju našeg kardiovaskularnog sustava. Češnjak štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa.

Oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu. Oksidativno oštećenje također uzrokuje nepoželjne upale i oksidativni stres koji povećava rizik od začepljenja krvnih žila.

Jedinstveni sastav češnjaka koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala. Češnjak također utječe na razinu triglicerida i općenito, kolesterola u krvi. Osim toga što štiti naše krvne sudove od začepljenja, češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku koji se zove ajoen.

Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka za smanjenje krvnog tlaka. Pretpostavlja se da alicin u sastavu češnjaka blokira aktivnost angiotensina, što sprečava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnog tlaka. Ljekovito djelovanje češnjaka na kardiovaskularni sustav je također povezano sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.

Antiupalna svojstva češnjaka

Ne samo krvožilni sustav može imati koristi od anti-upalnih svojstava češnjaka. Uvodna istraživanja su pokazala da češnjak pozitivno djeluje i na koštani, mišićni i dišni sustav. Druga istraživanja koja povezuju gojaznost s upalnim procesima u organizmu, potvrđuju da spojevi sumpora, koji sadrži češnjak, mogu sprečiti upalne procese koji potiču formiranje stanica masti.

Antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka

Češnjak i njegovi sastojci su podvrgnuti brojnim istraživanjima da bi se dokazalo njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Njegovo antimikrobno djelovanje također uključuje gljivice i parazite. Jedan od sastojka češnjaka – ajoen – pokazao se posebno učinkovitim u liječenju gljivice candida albicans.

Prevencija težih bolesti

Da biste iskoristili ljekoviti potencijal češnjaka, zgnječite ga ili ga sitno narežite. To pospješuje oslobađanje posebnih enzima, koji pretvaraju alliin u allicin (sastojak koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava češnjaka). Da bi se oslobodila maksimalna količina allicina, ostavite zgnječeni ili narezani češnjak na 5 minuta prije nego što ga pojedete ili skuhate.

Kašalj

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, češnjak je odlično sredstvo protiv kašlja i infekcija respiratornog trakta.

Dijabetes

Češnjak može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Preporučuje se uzimati 1-2 kapsule češnjaka dnevno tijekom dužeg vremena.

Kolesterol

Prema istraživanjima, 600-900 mg (2 kapsule) češnjaka dnevno mogu pomoći sniziti razinu kolesterola do 18%.

Zubobolja

Češnjak ima svojstva analgetika i anestetika, zbog čega može pomoći kod zubobolje. Jednostavno stavite komadić zgnječenog češnjaka na bolni zub, da biste dobili trenutno olakšanje (ne zaboravite poslije otiči kod zubara!).

Bradavice

Zbog svojih antimikrobnih svojstava, bijeli luk je odlično sredstvo protiv bradavica i drugih kožnih problema: Uzmite svježi češanj bijelog luka i odrežite vrh. Nekoliko sekundi trljajte bradavicu sa odrezanom stranom češnjaka. Ponovite to svaki dan, prije spavanja. Ako osjetite iritaciju ili pečenje na koži, jednostavno operite to područje vodom.

Koje su nuspojave uzimanja češnjaka?

Kod ljudi sa osjetljivim želucem unos velikih količina češnjaka može uzrokovati žgaravicu i neugodan osjećaj u želucu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Autor: SB

Izvor: Zdravlje

SHARE

LEAVE A REPLY