Smokve su idealan prirodni lijek: Evo kako vam mogu pomoći i i zbog čega bi ih trebali česće konzumirati!

1159
Foto: pixabay.com

Smokve – i njihovi listovi – prepuni su hranjivih sastojaka i nude razne potencijalne zdravstvene beneficije. Mogu promovirati zdravu probavu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći vam u upravljanju razinom šećera u krvi.

Ovaj članak daje pregled smokava, uključujući njihovu prehranu, blagodati i nedostatke, kao i kako ih dodati u svoju prehranu.

Prednosti

Smokve imaju brojne potencijalne koristi, uključujući promociju zdravlja probavnog sistema i srca, zajedno s potencijalnim pomaganjem u upravljanju nivoom šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

Promovirati zdravlje probave

Smokve se već dugo koriste kao kućni lijek ili kao alternativni tretman za probavne probleme poput zatvora. Sadrže vlakna koja mogu poboljšati probavno zdravlje omekšavanjem i dodavanjem masti stolici, smanjenjem zatvora i služeći kao prebiotik – ili izvor hrane za zdrave bakterije koje naseljavaju vaša crijeva.

Može poboljšati zdravlje krvnih žila i srca

Smokve mogu poboljšati krvni pritisak i nivo masnoće u krvi, što može pomoći u poboljšanju vašeg krvožilnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Može vam pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Jedno datirano istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 otkrilo je da je uzimanje čaja od lista smokve uz doručak moglo smanjiti potrebe za insulinom. Međutim, plodovi smokve – posebno suhe smokve – sadrže puno šećera i mogu kratkoročno povećati nivo šećera u krvi. Ako imate problema sa upravljanjem nivoom šećera u krvi, trebali biste ograničiti unos suhih smokava.

Foto: pixabay.com

Može promovirati zdravu kožu

Smokve mogu imati blagotvorne učinke na kožu, posebno kod osoba s alergijskim dermatitisom – ili suve, svrbežne kože kao posljedice alergija.

Smokve imaju razne potencijalne zdravstvene koristi. Mogu poboljšati probavu i smanjiti zatvor, pomoći u upravljanju razinama masnoće i šećera u krvi i ubiti ćelije raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY