Šljive su prijeki lijek: 7 zdravstvenih dobrobiti šljive koji će preporoditi vaš organizam.

819
Foto: pixabay.com

Šljive pripadaju istoj porodici kao i breskve, nektarine i kajsije. Ali šljive su mnogo raznovrsnije od svojih rođaka sa koštičavim voćem. Mogu biti velike ili male, s crvenom, ljubičastom, zelenom, žutom ili narančastom kožom. Porijeklom su iz Kine prije hiljade godina.

Zdravstvene prednosti šljive

Vitamin C u šljivama pomaže vašem tijelu da ozdravi, izgradi mišiće i formira krvne žile. Super je i za vaše oči .

Foto: pixabay.com

Bolesti srca .

Fitohemikalije i hranjivi sastojci u šljivama smanjuju upalu koja izaziva bolesti srca.

Anksioznost .

Nekoliko šljiva dnevno može udaljiti anksioznost. Kada su vaši antioksidanti niski, anksioznost može biti velika.

Foto: pixabay.com

Oslobađaju od zatvora .

Suve šljive također mogu pomoći vaš probavni sistem. Imaju puno sorbitola , šećernog alkohola koji djeluje kao prirodni laksativ.

Kontolišu isok krvni pritisak i sprečavaju  moždani udar .

Kalijum u šljivama je dobar zakontrolu krvnog pritiska na dva načina. Pomaže vašem tijelu da se riješi natrija kad vršite malu nuždu, a smanjuje napetost u zidovima krvnih žila. Kada vam je krvni pritisak niži, šanse za moždani udar padaju.

Foto: pixabay.com

Bogate antioksidansima.

Antioksidani štite tijelo od oštećenja ćelija i tkiva koje mogu dovesti do dijabetesa , Alzheimerove bolesti , Parkinsonove bolesti i raka .

Smanjuju šećer u krvi.

Šljive su pune vlakana, što pomaže usporiti skok šećera u krvi. One takođe mogu pojačati proizvodnju adiponektina u vašem tijelu, hormona koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Zdravlje kostiju.

Istraživanje na životinjama pokazuje da suhe šljive (suhe šljive) mogu pomoći u smanjenju gubitka kostiju, a mogu ga i preokrenuti.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY