Šipak je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga moramo koristit.

408
Foto: Flickr.com. By kanshiketsu licencesed under CC BY-SA 2.0

Ovaj članak govori vam sve što trebate znati o šipku, uključujući njihove prednosti, upotrebu i nuspojave. Šipak sadrži puno antioksidansa, posebno vitamina C. Ovi spojevi mogu ponuditi razne dobrobiti za zdravlje.

Blagodati šipka

Šipak se stoljećima koristi u tradicionalnoj i narodnoj medicini zbog svojih protuupalnih i ublažavajućih bolova.

Foto: pixabay.com

Svojstva protiv starenja

Ulje šipka popularna je supstanca protiv starenja u zajednici ljepote, iako su istraživanja koja podržavaju njegove koristi ograničena. Sjeme šipka sadrži puno polinezasićenih masti, koje podržavaju zdravu membranu kože i štite vašu kožu od upalnih spojeva

Može smanjiti bol kod artritisa

Šipak je dobro proučen zbog svojih učinaka na bol kod osteoartritisa .Nedavni pregled 24 studije pokazao je da suplementacija šipkom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa borbom protiv oksidativnog stresa i upala u zglobovima.

Foto: pixabay.com

Može pomoći kod gubitka masti

Šipkovi su proučavani kao potencijalna pomoć u gubitku masti. U predjelu stomaka.

Može poboljšati zdravlje srca

Konzumacija šipka može poboljšati zdravlje srca snižavanjem holesterola i krvnog pritiska. U šestonedeljnoj studiji, pijenje napitka od šipka koji sadrži 40 grama šipka u prahu dnevno dovelo je do značajnog smanjenja krvnog pritiska, ukupnog holesterola i LDL (lošeg) holesterola.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com. By kanshiketsu licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY