Sarma po receptu moje bake: Kako je majstorski smotati i skuvati (Recept)

2019
Foto: Flickr.com. By Veni licencesed under CC BY 2.0

Sarma i Nova godina, uvijek idu zajedno.Zapravo, sarmu jedemo prvi dan nove ili bolje rečeno par dana u novoj i uvijek je jako ukusna! A tek, skijanje i sarma, su nekako posebno povezani. I zato evo i mog recepta u moru sarmi…

A vrijeme pripreme…pa upali se radio ili sada ova nova čuda od tehnologije, te se pusti omiljena muzika i lakše se krene u izradu sarme. A vrijeme, vrijeme… pa za dobru sarmu treba puno vremena i strpljenja, te ono zrnce ljubavi prema kuhanju. Sarmu što duže kuhate, ona je sve bolja i zato se naoružajte strpljenjem. A za mirise kiselog kupusa imam rješenje…proluftajte kuću…!!!

Foto: pixabay.com

Sastojci

1 glavica kislelog kupusa, 1 kg ili više mljevenog miješanog mesa, 2 jaja, 1 kom kapula (to je kod nas luk), 2 ili više češnjaka, Riža dugo zrno,  Fant za punjenu papriku i sarmu, sol po potrebi ovisno o slanoći kupusa, Crni papar mljeveni, Vegete, domaće pancete, 1-2 domaće kobasice, 1 Pelata Podravka (400 g), 1 manja kapula.

Priprema:

Glavicu kupusa je potrebno pripremiti za motanje sarme. Najprije se odstrani sredina korijena. Vrlo oprezno se s nožem zareže okolo korijena, te u dubinu korijena , kako bi se odstranila tvrda sredina. Kad smo se oslobodili korijena, listovi kupusa će se lakše odvajati od glavice. Potrebno je odvojiti jedan po jedan list. Ovisno o kiselosti kupusa, kojeg svakako probajte, listove je potrebno isprati vodom.

Svaki list zarezati uz rub korijena i odstraniti, tvrdi dio korijena, koji će nam smetati kod motanja sarme i koji će se teže skuhati i omekšati. Zato ga odstranimo. Tako pripremimo većinu listova , dok ne dođemo do sredine.

Sredinu glavice sačuvamo, ako imamo dovoljno listova, sredinu glavice ćemo narezati na sitno, tako da u sarmi imamo i sitnog kupusa. Ujedno ako nemamo dovoljno mesa za motanje sarmi, sav ostatak kupusa izrežemo na trakice i dodamo ili na dno lonca ili povrh sarme. Sada, kada smo pripremili kupus, možemo zamiješati meso s ostalim sastojcima.

Foto: pixabay.com

Kada kupujete mljeveno meso, svakako kupite miješano mljeveno i odmah kod mesara, zamolite da vam u meso samelje jednu do dvije domaće kobasice. Kobasica će dati poseban ukus i miris cijeloj sarmi. Kod kuće u jednoj velikoj zdjeli zamiješamo meso. U meso se dodaje i sitno nasjeckana panceta.

Luk ili kapulu, sitno narežemo. Također usitnimo i dva režnja češnjaka i sve dodamo u meso. Dodamo i riže. Kod mene je to od oka, pa na kilo mesa, možda veća šalica od kave (riže) ili dvije ako vam se čini premalo. Rižu ne močim prije, nego odmah miješam u meso. Dodajem i sitno nasjeckaog peršina.

Fant pripremite prema uputama na vrećici. Ja dodajem i jedno do dva jaja, kako bi omekšalo meso. Također dodajem i vode, kako bi omekšala cijela smjesa. Po potrebi dodajete (ovisno o slanoći kupusa) sol, vegetu i papar. Ako je kupus jako slan, meso lakše začinite.

U meso smo dodali sve sastojke i sada izgleda ovako. Ljepljivo i ljigavo, ali spremno za motanje sarmica. Uzmemo list kupusa, dodamo lopticu mesa, te zamotamo kupus oko mesa. Krajeve kupusa podvučemo sa strane i uvučemo u sarmicu, kako meso ne bi izašlo pri kuhanju.

Pripremljene sarmice, slažemo u veliki lonac (nadam se novom iz nagradne igre). Na dno lonca, složimo sitno rezani kupus, malo pancete, te sarmice. Dodamo vode da pokrije sarme, te stavimo kuhati. Volim dodati peršina. Sada sve stavimo kuhati.

Moja mama je uvijek govorila da se sarma mora dugo kuhati, na štednjaku na drva cijelo popodne. Današnje moderne žene nemaju vremena za dugo kuhanje,pa vam je dosta kuhati sarmu sat vremena. Kad je sarma već na pola skuhana, dodajem crvenilo, odnosno paradajz.

Jednu manju kapulu, sitno nasjeckamo, izdinstamo na malo ulja, te dodamo pelate sitno nasjeckane. Pelate malo prodinstamo, te sve prelijemo preko sarme da sve zajedno kuha i da se zgusne šug. Ja ne dodajem brašno u zapršku. Može se staviti u pelate malo gustina, ako želimo da šug ispadne gušći.

Kao prilog uz sarmu moji ukućani vole dobar pire krumpir. Kako se sarma jede kroz više dana, onda je na redu i pomfrit ili samo lešo skuhan krumpir. Uživajte u savršenoj sarmi!

Credit featured image: Flickr.com. By Veni licencesed under CC BY 2.0

Autor teksta: Vesna Šuljić

Izvor: coolinarika.com

SHARE

LEAVE A REPLY