Sardine su idealne za zdravlje: Jedite ih češće i živjet ćete dugo i bez bolesti – Evo zašto!

1303
Foto: Flickr.com. By Robert Geiger licencesed under CC BY 2.0

Sardine postoje stoljećima. Kaže se da su ove male ribe ime dobile po Sardiniji, ostrvu u Italiji, zbog obilja koje se tamo moglo naći.

Nutritivne koristi od jedenja sardina

Ove male ribe prepune su hranjivih sastojaka koji mogu biti korisni u prevenciji niza zdravstvenih stanja. Poznato je da neke od ovih hranjivih tvari pomažu u prevenciji bolesti srca i mogu aštititi od određenih karcinoma. Sardine se ponekad preporučuju trudnicama i starijim odraslima. Sadrže kalcijum i druge vitalne hranjive sastojke.

Foto: pixabay.com

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline pomažu u prevenciji bolesti srca zbog svojih protuupalnih svojstava. Sardine su izvrstan izvor. Omega-3 masne kiseline takođe smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka i snižavaju krvni pritisak. Takođe  mogu pomoći osoboama koje su u prošlosti imali srčani udar.

Vitamini

Sardine su izvrstan izvor vitamina B-12. Ovaj vitamin pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu i daje vam energiju. Pored toga, ove ribe sadrže zdravu količinu vitamina D. Uz B-12, D je neophodan za dobro zdravlje kostiju tokom cijelog vašeg života.

Foto: pixabay.com

Kalcijum

Sardine su izvrstan izvor kalcijuma. To ih čini dobrim izborom za one koji ne podnose laktozu, imaju alergiju na mliječne proizvode ili im je potrebno više kalcijuma u prehrani. Ovo može biti korisno i tokom trudnoće ako su vam potrebni alternativni oblici kalcijuma za zdravlje vaše bebe.

Minerali

Uz kalcijum i puno vitamina, sardine sadrže brojne korisne minerale. Oni uključuju: Niacin, gvožđe, kalijum, magnezijum, cink, fosfor.

Foto: pixabay.com

Proteini

Sardine također sadrže proteine, koji su neophodni za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Proteini također pomažu u stvaranju antitijela koja održavaju naš imuni sistem jakim. Takođe, potrebni su hranjivi sastojci i kiseonik do svih dijelova tijela.

Zdravstvene mjere predostrožnosti 

Ljudi koji imaju problema sa bubrezima ili gihtom trebaju izbjegavati sardine. Prirodno sadrže supstancu koja stvara mokraćnu kiselinu. Nakup mokraćne kiseline može izazvati probleme s bubrezima i gihtom kod onih koji su osjetljivi.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Robert Geiger licencesed under CC BY 2.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY