Zašto često treba jesti šampinjone, evo koje bolesti liječe i zašto su oni najbolji lijek iz prirode.

1076
Foto: pixabay.com

Šampinjoni su nadaleko poznate po izvrsnom ukusu i neverovatnim zdravstvenim blagodatima. Prepuni su esencijalnim vitaminima i mineralima, oni čine izvrstan dodatak vašoj prehrani, dodajući okus mnogim različitim receptima.

Šampinjoni su jedna od najčešće korištenih sorti gljiva, popularnih u kuhinjama širom svijeta. Mnogi ne shvaćaju da su gljive, uključujući šampinjone, zapravo vrsta gljivica. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike i Europe, a poznati su po nježnom okusu i mesnatoj teksturi.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti

Šampinjoni su niskokalorična hrana koja sadrži nutritivni punč. Napunjeni mnogim vitaminima, mineralima i antioksidantima koji jačaju zdravlje, odavno su prepoznati kao važan dio svake prehrane. Na primjer, gljive uzgajane izlaganjem ultraljubičastom svjetlu dobar su izvor vitamina D , važne komponente u zdravlju kostiju i imunog sistema.

Šampinjoni posebno su izvrstan izvor cinka, neophodnog elementa u tragovima. Cink je vitalna hranjiva tvar za imunološki sistem, a također je potreban za osiguravanje optimalnog rasta novorođenčadi i djece.

Foto: pixabay.com

Štoviše, istraživači su pronašli niz drugih izvrsnih razloga za uključivanje gljiva u vašu prehranu, kao što su:

Niži krvni pritisak

Gljive su bogati izvori kalijuma , hranjivih sastojaka poznatih po smanjenju negativnog uticaja koji natrijum može imati na vaše tijelo. Kalijum takođe smanjuje napetost u krvnim sudovima, potencijalno pomažući u snižavanju krvnog pritiska.

Pojačajte imunološki sistem

Dokazano je da protuupalni učinak gljiva znatno poboljšava efikasnost imunološkog sistema. Istraživanje je pokazalo da pečurke pomažu u stimuliranju mikrofaga u imunološkom sistemu, pojačavajući njegovu sposobnost da pobjeđuju strana tijela i čineći vas manje podložnim ozbiljnim bolestima.

Foto: pixabay.com

Gubitak težine

Dugotrajna i kratkotrajna ispitivanja otkrila su da pečurke, u kombinaciji s vježbanjem i drugim promjenama načina života, mogu imati važan utjecaj na gubitak kilograma. Na primjer, nakon što su zamoljeni da zamijene 20 posto konzumacije govedine gljivama, sudionici istraživanja pokazali su poboljšanje BMI i opsega trbuha. Smatra se da antioksidanti u gljivama takođe smanjuju rizik od hipertenzije i drugih metaboličkih poremećaja.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY