Sam Bog ga je poslao ljudima – Antibiotik, antioksidans, čisti krvotok, uništava holesterol

710
Foto: pixabay.com

Bosiljak sadrži mnogo vitamina i minerala, kao i antioksidanse poput luteina , zeaksantina, beta-karotena i beta-kriptoksantina.

Mnoge zdravstvene koristi bosiljka potiču od ovih antioksidansa, kao i od njegovih esencijalnih ulja . Ovi spojevi uglavnom nestaju tijekom procesa sušenja, pa se odlučite za svježi bosiljak kad god je to moguće kako biste postigli najviše koristi.

Zdravstvene blagodati bosiljka uključuju:

Foto: pixabay.com

Smanjenje oksidativnog stresa

Bosiljak je pun antioksidansa. Slatki bosiljak sadrži spoj nazvan eugenol, a bosiljak limete i limuna imaju limonen. Ovi antioksidanti, zajedno s drugima kao što su antocijani i beta-karoten, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu koji inače mogu dovesti do oštećenja ćelija i povećavaju rizik od raznih zdravstvenih stanja, uključujući rak, bolesti srca, artritis i dijabetes .

Prevencija raka

Sveti bosiljak, koji se naziva i tulsi, malo se razlikuje od slatkog bosiljka koji koristite u svojim omiljenim receptima. Ipak, njegova fitohemikalije može pomoći u zaštiti od različitih vrsta raka, uključujući rak pluća , rak jetre , oralni rak i rak kože.

Foto: pixabay.com

Regulacija šećera u krvi

Dodavanje bosiljka u vašu prehranu može pomoći u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi. U studiji provedenoj nad dijabetesom, ekstrakt bosiljka pomogao je upravo u tome. Bosiljak takođe može biti koristan u liječenju dugoročnih učinaka visokog šećera u krvi.

Prevencija bolesti srca

Eugenol u bosiljku može blokirati kalcijumove kanale, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Esencijalna ulja u biljci mogu pomoći u snižavanju holesterola i triglicerida . Bosiljak takođe sadrži magnezijum, koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi omogućavajući opuštanje mišića i krvnih žila.

Foto: pixabay.com

Poboljšano mentalno zdravlje

Bosiljak je popularna biljka u ayurvedskoj medicini. Istraživanje je pokazalo da ima mnogo prednosti, uključujući poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja. Sadrži spojeve koji mogu pomoći u ublažavanju anksioznosti i depresije , povećanju sposobnosti jasnog razmišljanja i smanjenju rizika za gubitak pamćenja povezan sa godinama .

Smanjuje upale

Esencijalna ulja u bosiljku, uključujući eugenol, linalool i citronelol, mogu pomoći u borbi protiv upala u tijelu. Ova protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što je artritis. bolesti srca i crijeva .

Zaštita od infekcija

Bosiljak ima antibakterijska svojstva. Ulja u biljci mogu pomoći u borbi protiv bakterija kod ljudi koji imaju respiratorne, mokraćne , trbušne i kožne infekcije.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY