Riznica vitamina! Ako pojedete samo sve pomorandže dnevno, vašem telu će se dogoditi ove neverovatne promene! Rešavaju čak pet zdravstvenih tegoba!

667
Foto: pixabay.com

Pomorandže su najpopularnije mediteransko voće koje su bogate vitaminom C,B I A, sadrže kalijum i kalcijum. Upravo visok sadržaj vitamina C deluje kao antioksidans, a ima ovo voće ima velike blagodeti na organizam.

1. Jačaju imunitet

Pomorandža je puna vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta što je naročito važno tokom zime kada smo podložniji prehladama i virusima. Osim toga, visok nivo kalcijuma u ovom voću održava i štiti zdravlje kostiju i zuba.

2. Čuvaju zdravlje srca

Foto: pixabay.com

Poslednje studije su pokazale kako magnezijum u pomorandžama dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Ipak, nije preporučljivo ceđenje soka od pomorandže, već konzumiranje cele voćke.

3. Snižavaju holesterol i krvni pritisak

Visoka koncentracija hesperidina, spoja kojeg ima u obilju u citrusima, snižava loš holesterol. Sama pomorandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi kad god je to moguće.

Foto: pixabay.com

4. Očuvanje zdrave kože

Antioksidacijska svojstva pomorandže štite kožu od delovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je dnevno popiti čašu soka od pomorandže. Takođe, bogate su beta-karotenom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i sprečavanju znakova starenja. Štite želudac i poboljšavaju rad probave, što sprećava zatvor i nadutost.

Imaju bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu čuvaju želudac i creva sprečavajući probleme poput sindroma iritabilnog creva.

Foto: pixabay.com

5. Poboljšava rad mozga

Folna kiselina i folati kojim ima u pomorandži sprečavaju razvoj mozga i održavaju vitalne organe u dobrom stanju. Posebno se preporučuje konzumiranje pomorandža trudnicama jer pozitivno deluje na razvoj ploda.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Miss.24.sata.hr

SHARE

LEAVE A REPLY