Riješite se kašlja. Narodni lijek za plućne bolesti kojim su lečile naše bake (Recept)

447
Foto: wikimedia. By Kolforn licencesed under CC BY-SA 4.0

Zaboravićete na kašalj. Narodni lek za plućne bolesti, kojim su lečile naše bake. Mnogo ljudi pati od respiratornih bolesti. Najčešća oboljenja su astma, bronhitis i razne vrste kašlja.

Ove bolesti mogu biti uzrokovane infekcijama, alergijama ili pušenjem. Naše bake su takođe poznavale lek koji se može rešiti ovih tegoba i danas vam nudimo recept za njegovu pripremu.

LEKOVI ZA BOLESTI PLUĆA

1/2 kg crveno / ljubičastog luka, 1/2 kg šećera, 2 limuna, 1,5 l vode, 7 kašika prirodnog domaćeg meda.

Foto: pixabay.com

PRIPREMA

Zagrejte šećer u metalnoj posudi na umerenoj temperaturi i ne zaboravite da mešate. Ukoliko je krupan luk isecite ga na sitne komade i dodajte ga šećeru. Malo propržite i dodajte vode. Kuvajte ovu mešavinu dok trećina vode ne ispari. Ostaviti smesu da se ohladi. Zatim dodajte med i sok isceđen od limuna. Promešajte. Ostavite smesu preko noći. Zatim procedite tečnost kroz sito i sipajte je u staklenu bocu.

UPOTREBA

1 kašičica ovog leka se mora uzimati pre svakog obroka. Pijte ga do potpunog oporavka. Ako su vam poznate bolesti pluća, isprobajte ovaj lek. Ni na koji način vam neće naštetiti, jer sadrži samo prirodne sastojke.

SADA SU NAM PLUĆA NAJBITNIJA

Najbolje namirnice za zdravlje pluća i disajnih puteva! Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osjećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. U tome se sigurno ne smiju zapostaviti prehrambene navike.

U doba pandemije korona virusa, koji posebno napada pluća, stručnjaci glasnije nego ikad podsjećaju na brojne načine održavanja zdravlja pluća. Jedan od njih je pridržavanje prehrani bogatoj hranjivim sastojcima koja može pomoći u zaštiti, ali i obnovi pluća.

U nastavku vam donosimo listu namirnica koje mogu poboljšati funkciju pluća.

Borovnice

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji impresivno djeluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna svojstva pomažu u liječenju plućne fibroze, bolesti koju karakterišu progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

Kupus

Kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrisani je izvor antkioksidanasa, uključujući polifenole i vitamin E.

Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji djeluje kao moćan antioksidans u vašem tijelu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

Jabuka

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka sedmično povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja kronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidanasa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

Jogurt

Jogurt je bogat kalcijem, kalijem, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

Kafa

Osim toga što pruža energiju, jutarnja šalica kave može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: wikimedia. By Kolforn licencesed under CC BY-SA 4.0

Izvor: LijekizPrirode.com

SHARE

LEAVE A REPLY