Recept za sok od kivija kojim ćete spriječiti pojavu tromba i zgrušavanje krvi, ali i spriječiti rizik od moždanog udara

1422
Foto: pixabay.com

Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korištenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka. Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči.

Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.U daljem tekstu možete da pročitate za šta je dobar kivi i odličan recept za sirup od kivija…

Zašto je dobro da pijete sok od kivija? Djeluje na ljudski organizam na ovaj način:

Foto: pixabay.com

Spriječava kardiovaskulativne bolesti, Spriječava pojavu trombova i zgrušavanje krvi, Smanjuje rizik od moždanog udara, Štiti vitalnost ćelija, Utiče povoljno na vid i spriječava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…), Podstiče oporavak organizma, Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, Snažno detoksikuje organizam, Poboljšava imunitet, Spriječava formiranje masnih naslaga,

Ublažava simptome kod bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti, kod djece i kod odraslih (istraživanja su pokazala da kod osoba koje imaju razvijen neki oblik plućne bolesti, ako se redovno konzumira svijež kivi i sok od kivija, povećava kapacitet udaha za čak 32% i smanjuje učestalost nagona za kašalj za čak 27%), Uklanja celulit, Doprinosi zdravlju kože, Djeluje na sposobnost pamćenja.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1-2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :

1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija, Pola kilograma šećera, 1,5 litra vode.

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procjeđeni sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Mješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate, flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba, a posebno se preporučuje kivi u trudnoći. Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav, nadamo se da smo vas uspjeli nagovoriti da probate da ga napravite.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: haber.ba

SHARE

LEAVE A REPLY