Raste u našim krajevima: Ovo je jedna od najljekovitijih biljaka na planeti a mi je ne primjećujemo…

322
Foto: PxHere.com

Kadulja ili žalfija  se često koristi kao začin, a takođe ima dugu istoriju upotrebe u alternativnoj i tradicionalnoj medicini. Značajno je da je njen čaj prepun potencijalnih zdravstvenih blagodati – iako su naučna istraživanja o ovom piću još u početnoj fazi. Evo 9 novih blagodati upotrebe čaja od kadulje.

Kadulja idealan antioksidans

Čaj od kadulje sadrži nekoliko protuupalnih i antioksidativnih spojeva, uključujući rosmarinsku kiselinu, kamfor i karnozol, čemu se pripisuju brojne blagodati.

Foto: pixabay.com

Može promovirati zdravo zacjeljivanje kože i rana

Kadulja sadrži kamfor i karnozol, koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kože. Takođe može ubrzati zarastanje rana i ubiti štetne bakterije i gljivice.

Promovira oralno zdravlje

Kadulja je jedno od najpopularnijih biljaka u stomatologiji, jer cilja na bol, upale i zadah, te ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva.

Zapravo se grgljanje čaja od kadulje često preporučuje kao lijek za rane na ustima i upale grla. Nadalje, kadulja se dodaje nekim vodama za ispiranje usta zbog svog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja.

Foto: pixabay.com

Može imati antikancerogena svojstva

Postoje neki dokazi da čaj od kadulje može pomoći u borbi protiv ćelija karcinoma. Sadrži nekoliko antikancerogenih spojeva , uključujući karnozol, kamfor i rozmarinsku kiselinu. U studijama na epruvetama čaj od kadulje i njegovi spojevi pokazali su nekoliko efekata u borbi protiv raka. Međutim, potrebno je više studija na ljudima.

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Kadulja, koja je čest sastojak alternativnih lijekova za šećer u krvi, može pomoći u poboljšanju nivoa šećera u krvi i spriječiti ili liječiti dijabetes tipa 2 .

Može promovirati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje

Kadulja se široko koristi u alternativnoj medicini za jačanje raspoloženja, poboljšanje pamćenja i prevenciju poremećaja povezanih s mozgom poput Alzheimerove bolesti. Naučno istraživanje podržava mnoge od ovih upotreba.

Foto: pixabay.com

Može podržati zdravlje žena

Kadulja takođe može pružiti neke jedinstvene koristi za žene. Na Bliskom Istoku trudnice obično koriste kadulju za liječenje probavnih simptoma poput mučnine , česti problem na početku trudnoće,

Može poboljšati zdravlje srca

Čaj od kadulje može smanjiti rizik od srčanih bolesti poboljšanjem nivoa triglicerida i holesterola, iako su potrebne daljnje studije.

Napomena:

Čaj od kadulje sadrži tujon, koji u velikim dozama može biti toksičan. Ne biste trebali piti veće količine ovog čaja duže vrijeme, pijenje jedne šoljice dnevno biće sasvim dovoljno.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY