Pustite karmu da završi posao- 5 razloga zašto se pametni ljudi nikada ne svete

5511
Image by shurkin_son on Freepik

Dok mnogi misle da će naći olakšanje ako se osvete ljudima koji su im nešto skrivili, mudri znaju da treba pustiti karmi da obavi težak posao. Osveta nije nikada slatka niti donosi mir i zadovoljstvo.

Želja za osvetom je znak slabosti, a tolerancija je najviši stupanj moći. NITKO ne može pobjeći posljedicama svojih djela. Konstantno uzvraćanje negativne energije ne vodi nikuda. Evo 5 razloga zašto je bolje pustiti da karma odradi svoju “magiju”!

Intuicija, moral i razna duhovna i religijska načela nas uče da ne činimo drugima ono što ne bi htjeli da netko čini nama. Ali, u nekom trenutku života, suočeni s gnjevom, bolom i izdajom, većina nas u prvi mah može pomisliti na osvetu.

Image by Franz P. Sauerteig from Pixabay

Oni mudriji su u stanju čekati da onaj prvi nalet bijesa prođe, kontrolirati emocije i donijeti bolje odluke.

Karma, svemirski zakon pravde – uvijek uzme sve u svoje ruke i svakome vrati kako je i zaslužio, učeći ga da bude bolja osoba. Kaže se da nitko ne može pobjeći posljedicama svojih djela. Svemir ima odgovor za svako djelo koje napravimo, dobro ili loše. Ukoliko u životu radimo dobro, dobro će nam se i vratiti, ako sijemo loše, loše ćemo i žnjeti.

Dok mnogi misle da će naći neko olakšanje ako se osobno osvete ljudima koji su im nešto skrivili, mudri znaju da treba pustiti karmu da obavi težak posao. Konstantno uzvraćanje negativne energije ne vodi nikuda.

Image by Faysal Khan from Pixabay

Karma, sudbina, svemir, kako god nazvali to, imaju svoj plan i kad zaboraviš da si nekome učinio nažao – doleti bumerang dugova i vrati se sve. Ako smo pametni, sjetimo se što smo napravili, pokajemo se, naučimo lekciju i idemo dalje, mudriji i ponizniji.

Osveta nije niti slatka niti donosi mir i zadovoljstvo. Želja za osvetom prvi je znak slabosti, a tolerancija je najviši stupanj moći. Evo 5 razloga zašto je bolje pustiti da karma odradi svoju magiju:

1. Osjećaj zadovoljenja pravde je čist i potpun – Opsesija mržnjom i gnjevom je toksična. Ti osjećaji razdiru čovjeka na komade i uskraćuju sreću. Prije nego što poželite nekome vratiti istom mjerom, zapitajte se je li to vrijedno i hoćete li se osjećati bolje poslije toga?

Odgovor do koga ćete uvijek doći je ne. Ne dopustite ljutnji i frustraciji da vas muče i navode na osvetu, već iskoriste tu energiju i pretvorite je u motivaciju za osobni rast, a pustite da se karma pobrine za tu drugu osobu. Tako će ona puno bolje i neutralnije naučiti lekciju, što možda neće biti slučaj ako joj se vi osobno krenete svetiti.

Foto: Pexels.com

Ljude koji čine loše stvari, isto sustigne prije ili kasnije. Kada karma udara, ona neće promašiti, a udara jednakom snagom kao i osoba koja je počinila nedjelo. Kada vidite da netko na kraju od strane sudbine, na ovaj ili onaj način dobije lekciju koju zaslužuje, to je prava stvar, a ne da se vi osobno osvećujete.

2. Zadržavate čistu savjest i čiste ruke – Važno je zadržati čiste ruke. Osveta se ionako često ne može postići lako ili čak legalno. Međutim, karma ima svoje načine. Osveta je uvijek prljav posao, ali karma drži vašu savjest čistom.

Držite se na sigurnom i dopustite karmi da radi svoje. Karma se uvijek pobrine da svako dobije po zasluzi. Kada vas neko povrijedi, ne uplićite svoje ruke u osvetu. Na kraju krajeva, tako samo sebi škodite. Otpustite loše emocije i oprostite, a karma će osobu naučiti lekciji.

3. Živite u sadašnjem trenutku bez ogorčenosti – Bijes, ljutnja i ogorčenost nikada nikome nije ništa dobro donijela. Samo bolest. Ako su nečija negativna djela dovela do toga da ste konstantno ogorčena osoba, oni su pobijedili. Nemojte dozvoliti da postanete netko tko ne biste nikad bili.

Želja za osvetom često se pretvara u mržnju. A mržnja je najmoćniji otrov koji će vas izjesti iznutra. Vašu energiju ćete najbolje usmjeriti ako gledate naprijed, a ne ako gledate unatrag, zadržavajući fokus na mučnim situacijama i negativnim ljudima.

4. Zatvarate karmički krug – Čak i ako s vašom verzijom osvete uspijete zadržati relativno čiste ruke, uvijek postoje posljedice za vaše postupke. Čak i ako nitko ne zna što ste učinili, karmički utjecaj neće biti poništen.

Vi znate što ste učinili, a zna i Bog. Ako vas je netko povrijedio ili učinio nešto loše, oni tada imaju svoj vlastiti dug za platiti. Zašto gomilati svoj karmički dug radeći nešto negativno njima? Možda ćete se privremeno osjećati zadovoljeno ili izjednačeno, ali ćete na kraju opet imati vlastitu lošu karmu za platiti. Budite bolji čovjek, budite vi taj koji će završiti krug. Mudri znaju da je njihov duhovni napredak i mir uma vrjedniji od bilo koje vrste osvete.

5. Najbolja osveta je vaš dobar život – Prevari li nas netko pa mi prevarimo njega, je li nam lakše nakon toga? Kada nas netko udari pa uzvratimo je li nam lakše, osjećamo li da smo uzvraćanjem riješili to što se upravo dogodilo?

Ne. Svo to uzvraćanje truje zapravo Nas i dovodi do gomilanja zla u krugu iz kojeg nema izlaza. Dobar život je najbolja osveta. Najbolji način da se osvetite onima koji su vas zlostavljali je živjeti svoj život na najbolji mogući način. To je gotovo kao šamar u lice. Takve ljude ništa neće zaboljeti više od vašeg uspjeha. Pokažite im da vas njihova zloba i negativnost ne dotiču ni malo. Ignorirajte ih, pustite karmi da obavi stvari i uživajte u svom životu.

Zaključak:

Dakle, sve se vraća, sve se plaća. Treba samo biti mudar i strpljiv i preživjeti fazu “bombardiranja”. Začarani vrtlog moguće je prekinuti jedino ako na zlo uzvratimo dobrim. Na taj način prekidamo krug zla koji guši sve prisutne u njemu.

I najvažnije: umjesto da se ljutimo i želimo osvetu – trebamo takvim ljudima zahvaliti za to što nas čine jačima. Oni nas podsjećaju na to kakvi nikad ne smijemo postati. Nema ništa bolje od čistog računa i duge ljubavi, mirnog sna i mirne duše.

Izvor: atma.hr

Credit featured image: Image by shurkin_son on Freepik

Napišite vaš komentar