Pročišćava krv, smanjuje pritisak, snižava holesterol ukoliko se koristi na pravi način… Kurkuma je super začin!

415
Foto: Flickr.com. By thedabblist licencesed under CC BY 2.0

Mnogi od nas znaju da je kurkuma izvor bogate žute nijanse. Međutim, usuđujem se da vas iznenadim, ovaj proizvod ne samo da ima odličan ukus – on takođe pomaže u suočavanju sa mnogim bolestima.

Ovaj začin je skladište elemenata u tragovima: jod, fosfor, gvožđe, vitamini. Zbog toga se kurkuma koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini od pamtiveka. U gotovo svim istočnim zemljama ovaj začin je i dalje veoma cenjen.

Danas je tim “Dnevnog Magazina” odlučio da razmotri korisna svojstva kurkume i efekat ovog proizvoda na ljudsko telo.

Foto: pixabay.com

LEKOVE SVOJSTVA KURKUME

Normalizuje rad jetre, štiti je od toksičnih efekata. Poboljšava rad žučne kese (koristi se za holelitijazu). Poseduje moćna antiseptička svojstva. Ubrzava varenje, pomaže u obnavljanju crevne mikroflore. Uništava loš zadah. Ublažava bol migrene. Smanjuje krvni pritisak. Pročišćava krv. Jača srčani mišić. Pomaže u snižavanju holesterola u krvi.

Naučnici su uspeli da saznaju da supstanca kurkumin, koja se nalazi u začinu, pomaže jetri da proizvodi enzime odgovorne za uklanjanje kancerogena iz tela.

Uprkos širokom spektru efekata, kurkumu treba uzimati sa oprezom. Na primer, ni u kom slučaju ovaj žuti začin ne treba koristiti za hranu tokom pogoršanja bolesti. Takođe, upotreba ovog začina treba da bude ograničena na trudnice (može povećati ton materice) i one koje uzimaju lekove (kurkuma pojačava njihov efekat).

S obzirom da se kurkuma koristi za razređivanje krvi, ni u kom slučaju ga ne treba kombinovati sa antikoagulansima. Krajnje je obeshrabreno da mešate kurkumu sa začinskim biljem i začinima, o čijim efektima ne znate – takvi eksperimenti mogu da vas skupo koštaju.

Mnogi nutricionisti i lekari savetuju uzimanje 0,5 kašičice kurkume u ​​prahu sa puno vode pre svakog obroka. Za bolju asimilaciju možete mešati žuti začin sa crnim biberom. Takođe je preporučljivo dodati kurkumu u omiljena jela: supe, priloge, pa čak i salate. Pored toga, takozvano „zlatno mleko“ na bazi kurkume veoma je popularno u narodu. Izaberite za sebe najprihvatljiviji način upotrebe popularnog orijentalnog začina i budite zdravi!

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By thedabblist licencesed under CC BY 2.0

Izvor: dnevni.rs

SHARE

LEAVE A REPLY