Prirodno ulje koje snižava rizik od bolesti srca za 48%: Reguliše holesterol, trigliceride i krvni pritisak!

609
Foto: Flickr.com. By Dan Phiffer licencesed under CC BY 2.0

Verovatno vam je već dobro poznato da je ishrana ključni faktor za zdravlje srca. Ubacivanje zdravih namirnica koje sadrže vlakna i antioksidanse učinićete čudo za kardiovaskularni sistem, ali tu je i jedna “masnoća” za koju naučnici tvrde da je nephodna za zdravo srce, jer snižava rizik od oboljenja za neverovatnih 48 odsto!

U pitanju je oleinska kiselina, mononezasićena omega-9 masna kiselina, a njena moć dokazana je kroz petogodišnju studiju u kojoj su učesnici svoju ishranu obogatili maslinovim i ekstradevičanskim maslinovim uljem.

“Oleinska kiselina prirodno se nalazi u mesu, siru, orašastim plodovima, avokadu i jestivim uljima poput maslinovog”, tvrdi Luk Lafin, kardiolog sa klinike u Klivlendu. Sve ove namirnice osnovni su deo mediteranske ishrane.

Foto: pixabay.com

“Česta konzumacija ekstradevičanskog masinovog ulja umesto putera i drugih masnoća jedan je od razloga zašto većina kardiologa kao najzdraviju preporučuje mediteransku ishranu. I sami se nje uglavnom pridržavaju”, objašnjava dr Lafin.

Kako oleinska kiselina poboljšava zdravlje srca?

Ova supstanca pomaže srcu na nekoliko načina. “Oleinska kiselina snižava nivo lipoproteinskog holesterola niske gustine, nivo triglicerida, kao i krvni pritisak. Takođe, poboljšava insulinsku osetljivost. Na taj način, oleinska kiselina “gađa” tri glavna krivca za bolesti srca – hipertenziju, dijabetes i hiperlipidemiju”, kaže kardiolog.

Da stvar bude još bolja, ne morate da unosite neverovatne količine oleinske kiseline svakog dana da biste postigli ovaj efekat.

“1,5 kašika (oko 20 grama) maslinovog ulja dnevno ima sasvim dovoljno oleinske kiseline da vam pomogne da značajno snizite rizik od bolesti”, kaže dr Lafin i preporučuje da odaberete biljne izvore ove supstance. “Biljni izvori mononezasićenih kiselina su maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado”, kaže doktor.

Napomena:

Budući da većina ulja i orašastih plodova sadrži i dosta kalorija, uvek se držite preporučenih kolčina!

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Dan Phiffer licencesed under CC BY 2.0

Izvor: Stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY