Prirodno ulje koje će vas preporoditi: Snižava holesterol, podstiče rad bubrega, i služi kao duaretik.

373
Foto: pixabay.com

Od davnina je poznato po protivupalnom i diuretskom efektu. Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, ali za njega nimalo ne zaostaje bundevino ulje – superhranjivo, lekovito, aromatično i antistresno! Dobija se od sjemenskih uljanih bundeva (Cucurbita pepo), koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Najkvalitetnije bundevino ulje nastaje postupnim hladnim ceđenjem kojim je očuvana sva hranjiva vrednost ove supernamirnice. Najbolje je konzumirati ga u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste sačuvali sve hranjive materije.

Foto: pixabay.com

Pročitajte 8 najpopularnijih razloga zašto je bundevino ulje broj 1!

1. Bogato je oleinskom kiselinom koja snižava “loš” LDL holesterol i štiti od srčanih bolesti.

2. Dragocen izvor vitamina D, E i K, kao i magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena. Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres.

3. Bundevino ulje prirodni je “antidepresiv” zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja učestvuje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Foto: pixabay.com

4. Od davnina je poznato po protivupalnom i diuretskom efektu.

5. Podstiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sistema, olakšava tegobe s prostatom.

6. Poboljšava probavu, čista kreva od parazita i pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog creva.

7. Bundevino ulje se može koristiti za masažu jer hrani i neguje kožu, pogodno za negu korena kose.

Foto: pixabay.com

8. Veoma je cenjeno u kulinarstvu jer ima bogatu aromu koja odlično oplemenjuje slanu i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama , izvrsno je u sosovima, varijacijama, jelima s povrćem i mesom, ali i kolačima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY