Prirodni med je glavni izvor zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga moramo konzumirat svakim danom.

473
Foto: pxfuel.com

Od davnina se med koristio i kao hrana i kao lijek. Sadrži vrlo korisne biljne spojeve i nudi nekoliko zdravstvenih blagodati. Med je posebno zdrav kada se koristi umjesto rafiniranog šećera, što je 100% praznih kalorija. Evo nekoliko zdravstvenih blagodati meda.

Med je gusta, slatka tečnost koju proizvode pčele. Ima malo vitamina i minerala, ali može biti visoka u nekim biljnim spojevima.

Kvalitetni med bogat je antioksidantima

Med sadrži brojne antioksidante, uključujući fenolna jedinjenja poput flavonoida. Antioksidanti su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara i nekih vrsta karcinoma. Oni takođe mogu promovirati zdravlje očiju.

Foto: pixabay.com

Antioksidanti u njemu mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Krvni pritisak važan je faktor rizika za srčane bolesti, a med mu može pomoći u smanjenju. To je zato što sadrži antioksidativne spojeve koji su povezani sa nižim krvnim pritiskom.

Med takođe pomaže u poboljšanju holesterola

Visok nivo LDL holesterola snažan je faktor rizika za srčane bolesti. Ova vrsta holesterola igra glavnu ulogu u aterosklerozi, nakupljanju masnoće u arterijama što može dovesti do srčanog i moždanog udara. Čini se da med ima pozitivan efekat na nivo holesterola. Dovodi do skromnog smanjenja ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola, dok istovremeno podiže „dobar“ HDL holesterol.

Foto: pixabay.com

Med može smanjiti trigliceride

Povišeni trigliceridi faktor su rizika za bolesti srca i dijabetes tipa 2. Nekoliko studija pokazuje da med može smanjiti nivo triglicerida, posebno kada se koristi kao zamjena za šećer.

Antioksidanti u njemu povezani su s drugim blagotvornim efektima na zdravlje srca

Opet, med je bogat izvor fenola i drugih antioksidativnih spojeva. Mnogi od njih povezani su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Oni mogu pomoći arterijama u vašem srcu da se prošire, povećavajući protok krvi u vašem srcu. Oni također mogu pomoći u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, što može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Foto: pixabay.com

Med promovira zacjeljivanje opekotina i rana

Lokalni tretman medom koristi se za zacjeljivanje rana i opekotina od drevnog Egipta i još uvijek je uobičajen danas. Kada se nanosi na kožu, med može biti dio efikasnog plana liječenja opekotina, rana i mnogih drugih stanja kože. Naročito je učinkovit kod čireva na dijabetičkom stopalu.

Med može pomoći u suzbijanju kašlja kod djece

Za djecu stariju od jedne godine med može djelovati kao prirodno i sigurno sredstvo za suzbijanje kašlja. Neke studije pokazuju da je čak i učinkovitiji od lijeka protiv kašlja.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY