Praseće pečenje iz rerne nikad ukusnije. Kako ispeći meso kod kuće da bude meko i hrskavo uvek uspe.

2292
Foto: Flickr.com. By dee m licencesed under CC BY-ND 2.0

But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, a mi vam donosimo recept koji će učiniti praseće pečenje izuzetnim! Sočno, lijepo pečeno meso i hrskava kožica!

Sastojci:

3 kg prasetina, 3 kašičice soli, 2 kašike sirćeta, 5 kašika ulja.

Priprema:

Praseće pečenje pripremite na sljedeći način: uzmite lijep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem zasijecite kožu u dva smjera samo do masnoće da dobijete lijepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše sjeći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osjetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrijanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno provjeravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlijte sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lijepa korica.

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isijecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

Source featured image: Flickr.com. By dee m licencesed under CC BY-ND 2.0

Izvor: Erecepti.com

SHARE

LEAVE A REPLY