Poštujte sebe da bi vas drugi poštovali: Zašto pametne i srećne žene svu pažnju posvećuje sebi

2089
Image by lecreusois from Pixabay

„Ništa ne izgrađuje samopoštovanje i samopouzdanje poput ostvarenja.“ – Tomas Karlajl Da li ste ikada razmišljali zašto neki ljudi gotovo s lakoćom ostvaruju svoje želje i ciljeve, dok neki, sa istim nivoom znanja i sposobnosti stoje na mestu, te ih uspeh stalno zaobilazi?

Postoji nekoliko razloga za to, a jedan od važnijih faktora jeste nivo vašeg samopoštovanja. Samopoštovanje prvenstveno znači poštovanje i uvažavanje svoje prave prirode, jedinstvenosti i svojih istinskih osećaja, te potpuno prihvatanje sebe onakvog kakvi zaista jeste.

Pod širom definicijom samopoštovanja spadalo bi i prihvatanje sebe upravo onakvim kakvi ste sada, neovisno o tome što biste rado voleli promeniti neke aspekte svoje ličnosti. Koliko god se to na prvi pogled činilo nelogičnim ili možda čak i površnim objašnjenjem, činjenica je da vas drugi cene i poštuju onoliko koliko vi cenite i poštujete sebe.

Image by Oxana Mashtaller from Pixabay

Onako kako tretirate sami sebe, tretiraće vas i drugi. Nivo vašeg uspeha, bez obzira o kom se području života radi i kako uspeh sebi definišete, direktno je povezana s nivoom vašeg samopoštovanja. Način na koji ulazite u interakciju s ljudima najviše je uslovljen onime šta mislite o sebi.

Način na koji prezentujete sami sebe najviše je uslovljeno onim što mislite o sebi i svojim mogućnostima i sposobnostima.

Način na koji razmišljate o sebi, te način na koji govorite o sebi ne samo da najviše govori o tome kako doživljavate sebe već time istovremeno stvarate novu sliku o sebi, te stalno iznova reagujete na nove životne situacije u skladu sa tom slikom.

Image by Anil sharma from Pixabay

U vama je neograničeni potencijal za stvaranje svega što istinski želite. Pitanje je samo šta vi mislite o sebi, jer to što mislite o sebi je poruka koju šaljete ljudima.

Razvoj vašeg samopoštovanja jedan je od važnijih koraka na putu stvaranja srećnog i ispunjenog života. Dobra vest je da se radi o nečemu što možete naučiti, te nivo vašeg napredovanja na tom polju zavisi jedino od vas samih.

U osnovi, navedenose mahom svodi na osvešćenje i prekid svih ograničenih načina razmišljanja koji vam smetaju da postanete svesni svoje prave prirode i svog istinskog potencijala.

Vi ne morate čekati druge da vas započnu poštovati i tretirati na način kako biste to želeli. Ključ za željenu promenu je u vama, te je na vama da napravite prvi korak. Neovisno o tome kakvu sliku o sebi imali, vi to uvek možete promeniti.

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Vaša sudbina je uvek u vašim rukama!  Upamtite dobro da život sam po sebi nema nikakvog smisla. Vaša interpretacija života i vaša uloga u njemu je ono što vašem životu daje smisao. Vi uvek možete izabrati drugačiju interpretaciju života i u skladu sa tim stvarati drugačija iskustva.

Želite li preduzeti nešto u svrhu razvoja svog samopoštovanja?

Za početak, donesite odluku da ste voljni promeniti svoju definiciju života te preuzeti potpunu odgovornost za svoj život, čak i ako u ovom trenutku nemate nikakvih ideja kako započeti sa ostvarivanjem željene promene.

Tek kad prihvatite svoj život i sebe upravo onakvim kakvi ste sada, dovešćete sebe u poziciju da možete promeniti pojedine aspekte sebe. Sve dok, na bilo koji način, odbijate prihvatiti sebe onakvim kakvi ste u ovom trenutku, time istovremeno odbijate i mogućnost promene na bolje.

Jedan od najvećih izazova na polju razvijanja samopoštovanja jeste započeti poštovati i prihvatati sebe, upravo onakvim kakvi ste sada, svoje osećaje i svoju pravu prirodu, uprkos tome što vas drugi možda ne poštuju i ne prihvataju do nivoa koji biste želeli.

Izvor: portalmladi.com

Napišite vaš komentar