Pojedinim osobama djeluje bolje od sirupa: Čokolada leči kašalj ukoliko se koristi na ovaj način.

385
Foto: Flickr.com. By BenGrantham licencesed under CC BY 2.0

Nekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alin Moris, govorio je za “San” i objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.

Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem su učestvovala 163 čoveka koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, nakon što su jeli čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Foto: pixabay.com

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi.

Postoje dva razloga zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj – kaže Moris.

Foto: pixabay.com

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By BenGrantham licencesed under CC BY 2.0

Izvor: Klix.ba

SHARE

LEAVE A REPLY