Pecari ili pečenjci su idealni za zdravlje: Evo zbog čega bi ih trebali češće konzumirati.

510
Foto: pixabay.com

ZDRAVSTVENE KORISNOSTI KUKURUZA

Kukuruz ima nekoliko zdravstvenih blagodati. Zbog visokog sadržaja vlakana može pomoći u probavi. Sadrži i vrijedne vitamine B skupine, koji su važni za vaše cjelokupno zdravlje. Kukuruz također pruža našim tijelima esencijalne minerale poput cinka, magnezijuma, bakra, željeza i mangana.

Kukuruz je dobar izvor antioksidansa karotenoida, luteina i zeaksantina, koji promoviraju zdravlje očiju. Budući da se kukuruz smatra škrobnim povrćem, ljudi sa dijabetesom moraju imati na umu da ½ šalice kukuruza (ili mali klas) sadrži 15 grama ugljikohidrata i računa se kao jedan izbor ugljikohidratne hrane.

Foto: pixabay.com

Tako da osobe koje boluju od dijabetese bi trebali ograničiti unos kukuruza. Jer bi mogli izazvati povišenje šećera u krvi.

IZBOR I PRIPREMA KUKURUZA

Kukuruz se može peći, kuvati, peći, kuhati na pari, peći na roštilju ili u mikrovalnoj pećnici. Možete ga dodati varivima, tepsijama, salatama ili salsi. Pokušajte dodati zrna kukuruza u tijesto za kukuruzni kruh radi poboljšane teksture i okusa.

Foto: pixabay.com

Svježi kukuruz u klipu najbolje je ako se skuva što prije nakon branja, ali to nije uvijek praktično. Kad kukuruz donesete kući, stavite klasje u hladnjak što je prije moguće. Hladne temperature usporavaju hemijsku reakciju zbog koje kukuruz gubi slatkoću.

Ostavite ljusku i pustite da kukuruz sjedi u hladnjaku nepokriven, umjesto da bude čvrsto zamotan u plastičnu vrećicu. Najbolje je ako se kuha u roku od tri dana. Jednom kuhan, kukuruz će ostati dobar tri do pet dana u hladnjaku i 10 do 12 mjeseci u zamrzivaču.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: mayoclinichealthsystem.org

SHARE

LEAVE A REPLY