Patlidžan posjeduje idealne zdravstene koristi: Evo šta sve liječi i i zbog čega bi ih trebali česće konzumirati!

377
Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti

Patlidžan je sastojak tradicionalne medicine hiljadama godina. U drevnom indijskom sistemu ayurvedske medicine, praktičari su koristili bijeli patlidžan za liječenje dijabetesa , a korijenje za ublažavanje astme .

Iako patlidžan nije najhranjivije povrće, daje vam pristojnu opskrbu kalijumom i vlaknima. A sa samo 25 kalorija i manje od 1 grama masti po obroku, to je prilično hrana.

Patlidžan sadrži antioksidanse poput vitamina A i C koji pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Sadrži i prirodne biljne hemikalije zvane polifenoli, što ćelijama može pomoći u boljem procesu prerade šećera ako imate dijabetes .

Rane laboratorijske studije na ćelijama sugeriraju da patlidžan štiti od vrste oštećenja DNK koja dovodi do raka . Ali istraživači i dalje trebaju potvrditi ovu korist za ljude.

Foto: pixabay.com

Zdravlje srca

Vlakna, kalijum , vitamin C, vitamin B-6 i antioksidanti u patlidžanima podržavaju zdravlje srca.

Holesterol u krvi

Patlidžan sadrži vlakna, a to može pogodovati nivou holesterola

Upravljanje težinom

Prehrambena vlakna mogu pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom. Osoba koja slijedi dijetu bogatu vlaknima manje je vjerovatno da će se prejesti, jer vlakna mogu pomoći osobi da se duže osjeća sitijom.

Foto: pixabay.com

Postoje li rizici?

Patlidžan i ostalo povrće noćurka sadrže hemikaliju solanin, za koju neki ljudi tvrde da pojačava upalu i pogoršava bolesti poput artritisa. Nema čvrstih dokaza da mala količina solanina u patlidžanima pogoršava simptome artritisa . Ali ako primijetite da se bolovi u zglobovima pojačavaju nakon što pojedete patlidžan, izbjegavajte ih.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com/medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY