Paradajz je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga moramo stalno konzumirati

452
Foto: pixabay.com

Paradajz je glavni prehrambeni izvor antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka. Također su odličan izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.

Zdravstvene dobrobiti Paradajza

Konzumacija paradajza i proizvoda na bazi paradajza povezana je s poboljšanim zdravljem kože i manjim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Foto: pixabay.com

Zdravlje srca

Bolesti srca – uključujući srčane i moždane udare – najčešći su uzrok smrti na svijetu. Studija na muškarcima srednjih godina povezala je nizak nivo likopena i beta-karotena u krvi s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Sve više dokaza iz kliničkih ispitivanja sugerira da dodatak likopena u ishranu može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola Paradajz takođe pokazuje zaštitni učinak na unutarnji sloj krvnih žila i mogu smanjiti rizik od zgrušavanja krvi

Foto: pixabay.com

Zdravlje kože

Paradajz se smatra korisnim za zdravlje kože . Hrana na bazi rajčice bogata likopenom i drugim biljnim spojevima može zaštititi od opeklina

Zaključak

Paradajz je sočan i sladak, pun antioksidansa i može pomoći u borbi protiv nekoliko bolesti. Posebno su bogati likopenom, biljnim jedinjenjem povezanim s poboljšanim zdravljem srca, prevencijom raka i zaštitom od opeklina. Paradajz može biti vrijedan dio zdrave prehrane .

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY