Paprika je izvrstan antioksidans: Evo koliko su ljekovite i zbog čega ih trebamo stalno jesti.

393
Foto: pixabay.com

U ovom ćemo članku razmotriti zdravstvene beneficije paprike, analizirati sve rizike kod jedenja paprike i ponuditi prijedloge kako ih koristiti u kuhanju.

Vitamin C

Paprike su visoke u vitamin C, posebno crvene paprike. Kao i svi vitamini, i vitamin C je neophodan. Vitamin C važan je za mnoge funkcije u tijelu, uključujući:

Stvarajući kolagen u tijelu, koji je neophodan za zacjeljivanje rana i stvaranje vezivnog tkiva. Metabolizam proteina. Podrška imunološkom sistemu. Povećanje apsorpcije ne-hem željeza (oblik koji se nalazi u biljkama). Snažan antioksidativni kapacitet, neutrališući slobodne radikale i smanjujući rizik od raka i drugih bolesti povezanih s oksidativnim stresom

Foto: pixabay.com

Vitamin A

Oblik vitamina A koji sadrže narančasta i crvena paprika naziva se beta karoten , koji tijelo pretvara u aktivni oblik vitamina A. Beta karoten je ono što ovim paprikama daje narančaste i crvene boje.

Vitamin A igra ključnu ulogu u: Imunološka funkcija, reprodukcija, komunikacija između ćelija, rast ćelija, normalno funkcionisanje organa.

Antioksidativna aktivnost

Paprika je izvrstan izvor antioksidansa , uključujući flavonoide, koji pomažu u zaštiti od oksidativnih oštećenja u tijelu. Paprika-paprika sadrži niz različitih antioksidansa: Kvercetin, luteolin, kapsaicinoidi, vitamin C, beta karoten, likopen.

Ovi spojevi pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija, što može pomoći u sprečavanju određenih bolesti kao što su: Rak, dijabetes, katarakta, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest.

Foto: pixabay.com

Zdravlje očiju

Zeaksantin i lutein su karotenoidi u paprikama koji mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju. Studija iz 2020. otkrila je da neke vrste naranče paprike imaju visok nivo zeaksantina. Žuta paprika sadrži visoku razinu luteina.

Upalna stanja i artritis

Prema Fondaciji za artritis , paprika može pomoći smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta artritisa i drugih upalnih zdravstvenih stanja. To je zbog dva faktora: beta-kriptoksantina i visokog sadržaja vitamina C.

Beta-kriptoksantin je karotenoid u crvenoj i narančastoj paprici. Konzumiranje bi moglo smanjiti rizik od razvoja reumatoidnog artritisa .

Paprika može pomoći u zaštiti ćelija kostiju i hrskavice zbog visokog nivoa vitamina C. Konzumacija manje od dnevnog preporučenog unosa 75 mg vitamina C za žene i 90 mg za muškarce, mogla bi povećati rizik od osteoartritisa . Pola šalice povrća pružit će vam cjelodnevnu vrijednost.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY