Ovo je ubjedljivo najljepše balkonsko cvjeće: Otporno na visoke temperature,lako se neguje,cveta raskošno tokom cele sezone!

228
Foto: pixabay.com

Leto je i zvanično stiglo, a najlepše mesto na kojem možete da provedete tropske dane je svakako balkon. Kako bi uživanje bilo maksimalno, ukrasite ga cvećem koje ovaj kutak pretvoriti u pravu oazu za uživanje.

Pronašli smo sorte koje su idealne za terase. Osim što izgleda prelepo, otporne su i na ekstremno visoke temperature.

1. Plumbago

Foto: pixabay.com

Plumbago je žbunasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelepe svetloplave do plave cvetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cveće vrlo brzo raste i cveta tokom čitavog leta. Odgovara mu puna sunčeva svetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

2. Petunije

Foto: pixabay.com

Petunije cvetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mestima gde su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

3. Muškatle

Postoje dve vrste muškatli koje vam mogu ulepšati terasu – uspravne i viseće. Obe vrste zahtevaju sunčana mesta (najbolje sa južne strane) i zemlju koja dobra drenira, jer zbog prevelike vlage u korenu može uginuti. Ona će trajati celo leto i krasiće vašu žardinjeru svojim prelepim bojama – beloj, roze, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj i crvenoj.

Foto: pixabay.com

4. Dan i noć

Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promene temperature, kao ni boravak na jakon suncu, ali ni u hladu. Ovo cveće ima tanko razgranato stablo,mesnate listove i cvetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

Foto: pixabay.com

5. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cveta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu.

Foto: pixabay.com

Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, ali tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

Izvor: Stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY